KDP kendi alanlarını Heşdî Şabî'ye teslim etti

KDP, kendi alanlarını çoğu yerde çatışma olmadan Heşdî Şabî'ye teslim etti.

Kerkük'te birkaç gün önce geri çekilen peşmerge güçleri, hemen akabinde Güney Kürdistan’ın bazı bölgelerinden daha çekilmeye ve kendi alanlarını Heşdî Şabî güçlerine bırakmaya başladı.

Şengal’de de aynı durum, 15 Ekim'de gerçekleşmeye başladı. Gece saatlerinden itibaren öncelikle Herdan bölgesinden geri çekilmeye başlayan peşmerge güçleri ile birlikte gece saat 03.00 sularında aynı zamanda Şengal merkezindeki peşmergeler de geri çekilmeye, kendi bulundukları alanları Heşdî Şabî güçlerine teslim etmeye başladılar. Aldığımız bilgilere göre, ilk olarak harekete geçenlerin Heşdî Şabî içerisinde bulunan Êzidî birlikleri olduğu söyleniyor.

PEŞMERGE ÇATIŞMA OLMADAN ÇEKİLDİ

Sabah saatlerine kadar Şengal merkez ve Solak tarafında bulunan bütün noktalar, Heşdî Şabî güçlerine teslim edildi. Sabah saatlerinden itibaren tekrardan ilerleyen Heşdî Şabî güçleri, bu defa da dağ hattının aşağısından geçerek Sinone ve Sihela kapısına kadar olan bölgelerdeki KDP noktalarını ele geçirdi. Bu bölgelerde de hiçbir çatışma olmadan peşmergenin noktalarından çekildikleri söyleniyor.

HALK TEPKİLİ

Öğle saatlerinde Sihela Kapısı'nı da alan Heşdî Şabî, Güney Kürdistan ile Şengal arasındaki yolu geliş gidişlere kapattılar. Bu saatlerde Şengal’e gelmeye çalışan halk uzun kuyruklar oluşturdu ama kimsenin geçişine izin verilmedi. Şengal’deki halktan da zaman zaman tepkiler yükselmeye başladı. Gün içerisinde halk bu defa hiçbir yere gitmeyeceklerini ve kendi yurtlarını bırakmayacaklarını dile getiriyorlar.

'HALKA SALDIRI OLURSA SAVAŞIRIZ'

YBŞ ve YJŞ güçleri Şengal merkezden Sinone ve Borık, Dahola köylerine kadar ve oradan da Sikiniye-Mediban-Hayale hattına kadar olan bölgede daha öncesinden özgürleştirmiş oldukları alanlarda kendi mevzilerini korumaya devam ediyorlar. YBŞ’liler, savaşın ve ihanetin karşısında olacaklarını ama kendilerine ve Êzidî halkına dönük bir saldırı girişimi olursa da, sonuna kadar savaşacaklarını belirttiler.

İki gündür kritik saatler yaşanıyor. Bütün güçler beklemede ve kendi mevzilerini korumaya devam ediyorlar. Halktan da YBŞ saflarına destekler sürüyor.