KCK’den Zeki Şengali’ye yönelik suikaste ilişkin açıklama

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Şengal’de Türk ordusunun suikastı sonucu hayatını kaybeden Zeki Şengali için yazılı bir mesaj yayımladı. KCK, ‘Türk devleti yaptığı katliam ve suikastlerle sonunu daha da yakınlaştırmaktadır’’ dedi.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, 15 Ağustos günü Şengal’de Türk ordusunun suikast saldırısı sonucu hayatını kaybeden Şengal Êzidî Koordinasyonu ve KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zeki Şengali için yaptığı açıklamada, ABD, Irak hükümeti ve KDP’nin rolüne dikkat çekti.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı açıklamasında, ‘’Êzidîlerin Mâm Zeki’si bizlerin yoldaşı ve özgürlük hareketimizin 35 yıllık kadrosu ve militanı Zeki Şengalî (İsmail Özden) arkadaş 15 Ağustos’ta yerelden bazı işbirlikçilerin yardımıyla Türk savaş uçaklarının bindiği arabaya yaptığı suikastle katledilmiştir. KCK Yürütme Konseyi üyesi olan şehit yoldaşımızı minnet ve saygıyla anıyor, onun Özgür Kürdistan ve Özgür Êzidîxan özlemini gerçekleştirme sözünü veriyoruz’’ denildi.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı tarafından yapılan açıklama şöyle:

‘’Değerli yoldaşımız ve Êzidîlerin Mâm Zeki’sine yapılan saldırı Êzidîlere yönelik bir soykırım saldırısıdır. DAİŞ’in 3 Ağustos’ta gerçekleştirdiği Êzidîlere yönelik soykırım saldırısının devamıdır. Bu saldırıyla 3 Ağustos 2014 tarihli 74. Fermanın en büyük suç ortağı kendini ele vermiştir. 3 Ağustos saldırısının arkasındaki gücün ve teşvikçisinin Türk devleti olduğu bir daha kanıtlanmıştır.

ABD, IRAK VE KDP’NİN ROLÜ

Şengal’den gelen bilgilere göre KDP ya da Irak’a yakın çevrelerin bu suikastta işbirliği yaptıkları iddiası bulunmaktadır. Irak başbakanı Haydar Abadi’nin Ankara’da yaptığı görüşmelerden sonra bu saldırının yapılması dikkat çekicidir. Mâm Zeki Şengali defalarca Irak yetkilileriyle Êzidîleri temsilen görüşmeler yapmıştır. Bu durum Irak hükümetinin bu suikast ve Şengal’e yapılan saldırı konusunda açıklama yapmasını gerektirmektedir. Daha önce Şengal’e yapılacak saldırıya karşı olduklarını söyleyen Irak hükümeti bir anlaşma yaparak bu saldırıya onay mı verdi? Kamuoyu ve Êzidîler Irak yetkililerinden bir açıklama beklemektedir. Eğer Irak hükümeti ve KDP bu katliamla ilişkileri yoksa bunu kamuoyuna açıklamaları ve bu saldırıyı kınamaları gerekmektedir. Êzidîler her yerde ayağa kalkmıştır. Türk devletine karşı tepkilerini ortaya koyarken Irak hükümet yetkilileri ve KDP’den de açıklamalar beklemektedir.

ŞENGAL HAVA SAHASI TÜRK UÇAKLARINA KAPATILMALI

Şengal’e daha önce de Türk savaş uçaklarının saldırısı olmuştur. Şengal hava sahasının ihlal edilmesi ve kullanılması konusunda Irak, ABD ve KDP sorumludurlar. Bunlar Türk devletinin uçaklarının Şengal’e saldırmasına izin vermektedirler. Bu güçler karşı çıkmadığı, hatta onayladığı için bu uçak saldırıları yapılmaktadır. DAİŞ’in soykırım saldırısını önleyemeyenler bir soykırım saldırısı olan bu saldırının da ortağı haline gelmişlerdir. Bu soykırım katliamının bundan sonra ortağı olmak istemiyorlarsa derhal Şengal hava sahasını Türk uçaklarına kapatmalıdırlar.

3 Ağustos’ta DAİŞ’in yaptığı saldırıdan sonra Êzidîleri soykırımdan koruyacak tek seçenek Êzidîxan’ın özerkliğinin gerçekleşmesi ve bu özerkliğin Irak ve tüm uluslararası güçler tarafından kabul edilmesidir. Bunun dışında Êzidîlerin soykırımdan kurtulamayacağı 3 Ağustos 2014 fermanıyla açıkça görülmüştür.

ÊZIDÎLERE YÖNELİK SOYKIRIM SALDIRISI

Êzidîleri DAİŞ’in soykırım saldırısından koruyan gücün HPG-YJA-STAR ve YPG-YPJ gerillaları olduğunu tüm dünya bilmektedir. Bunu inkâr etmek hem toplumsal hem de siyasi olarak ahlaksızlıktır. Şengal’de Êzidîler gerillaların savunmasıyla hem soykırıma uğramaktan kurtulmuş hem de o günden bugüne özerk yaşamlarını kurarak soykırım saldırıları karşısında kendilerini güvenceye almak istemektedirler. Bu nedenle bir taraftan özerklik yapılanması içine girmişler, diğer taraftan öz savunma güçleri olan YBŞ ve YJŞ’yi kurmuşlardır. Gerilla YBŞ-YJŞ’nin kuruluşundan sonra ‘bir saldırı olduğunda yeniden Şengali savunacağız’ açıklaması yaparak Şengal’den çekilmiştir. Saldırının bu çekilmeden sonra olması Türk devletinin Êzidîleri soykırıma uğratma amacını açıkça dışa vurmuştur. Bakurê Kürdistan'da yürüttüğü Êzidî soykırımını Şengal’de tamamlamak istemektedir. Êzidîlerin özerkliği ve öz savunmasına saldırmak doğrudan bir soykırım saldırısı olmaktadır.

MAM ZEKİ’NİN ÖZLEMİ GERÇEKLEŞECEKTİR

Mâm Zeki DAİŞ Şengal’e saldırır saldırmaz yönünü Şengal’e dönmüş ve kısa sürede Şengal’e ulaşarak Êzidîlerin Şengal dağlarında varlıklarını sürdürmesi ve öz yönetimlerini kurmalarına öncülük etmiştir. Êzidîleri örgütlemek, Şengal’de kalmalarını sağlamak ve özerk bir Şengal yaratmak için gece-gündüz yoğun bir biçimde çalışmıştır. Bu çalışmalarıyla tüm Êzidîlerin sevgisini kazanmış ve onların Mâm Zeki’si olmuştur. Êzidî halkı hiçbir zaman Mâm Zekilerini unutmayacaklar, onun özlemi olan özerk Ezîdxan’ı mutlaka gerçekleştireceklerdir.

Tüm Êzidîler bu saldırının bir soykırım saldırısı olduğu bilinciyle her yerde ayağa kalkmıştır. Çünkü bir halkın Önderine saldırı soykırım saldırısıdır. Zeki yoldaş da 35 yıllık mücadelesi ve çabalarıyla Êzidîlerin Önderi olmuştur. Bu açıdan tüm Êzidîleri ve Kürt halkını bu saldırıyı protesto etmeye, Êzidîlere yönelik soykırıma karşı durmaya ve Êzidîlerin hedefi olan Êzîdxan’ın özerkliğini savunmaya çağırıyoruz. Mâm Zeki’nin özlemi tüm Êzidîlerin hedefi haline gelmiştir. Tüm Êzidîler dünyanın neresinde olursa olsun Şengal’deki özerk yapıyla bütünleşmeye, YBŞ ve YJŞ’ye yoğun katılım gösterip öz savunmasını güçlendirip Şengal’e yönelik her türlü saldırıya karşı çıkarak Önder APO'nun ve Mâm Zeki’nin özlemi olan özerk Ezîdxan’ı gerçekleştirme ve herkese kabul ettirme mücadelesini yükseltmeye çağırıyoruz.

Şunu bir daha vurguluyoruz ki; Türk devleti yaptığı katliam ve suikastlerle sonunu daha da yakınlaştırmaktadır. Hareketimiz ve halkımız bu soykırımcı güce karşı mücadeleyi yükselterek tüm bu saldırılardan hesap sormasını bilecektir.’’