HDP, Ulaş Yurdakul için komisyon kurulmasını istedi

HDP, cezaevinde katledilen Kürdistanlı tutsak Ulaş Yurdakul için Meclis'te komisyon kurulmasını isterken, hükûmete konuya ilişkin soru önergeleri verdi.

HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, Ulaş Yurdakul'un Balıkesir Kepsut Cezaevi'nde işkence nedeniyle hayatını kaybetmesine ilişkin, bakanlıklara önerge verdi. Taşdemir, daha önce de adı işkence ile anılan Kepsut Cezaevi koşullarının araştırılması için Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na dilekçe de sundu.

'KÜRT OLDUĞU İÇİN KATLEDİLDİ'

Taşdemir, Komisyona sunduğu dilekçede şunları ifade etti:

"Balıkesir Kepsut Cezaevi’nde kalan ve psikolojik sorunları bulunan Ulaş Yurdakul’un, sürekli altını ıslattığı için koğuş temsilcisi ve adamları olduğu ileri sürülen 8 kişi tarafından geçen yılbaşı linç edildiği basında yer alan ses kayıtları ile ispat olmuştur.

Yurdakul’u döverek öldüren isimlerden biri olan İbrahim Armağan, annesiyle telefon konuşmasında suçu açıkça itiraf etmiştir. Armağan’ın telefonda annesine söylediği 'Yav askere git dedin, millet dağda öldüremiyor teröristi, biz burda öldürdük işte, daha ne istiyon' sözleri Yurdakul’u Batmanlı olduğu için öldürdüğünü ortaya koymuştur.

'İŞKENCE GÖRDÜ'

Ayrıca basına yansıyan fotoğraflarda Yurdakul’un altını ıslattığı için koğuştaki yataklarda değil; yasalara ve insan haklarına aykırı olarak merdiven boşluğunda yatmaya zorlandığı anlaşılmaktadır.

Olayın mahkemeye taşınmasının ardından ilgili Mahkemenin verdiği kararda; Yurdakul’un, hükümlü ve tutukluların bedensel ve ruhsal bütünlüklerini korumakla yükümlü infaz koruma memurlarının bilgisi dahilinde şiddet gördüğü, darp izlerine ve kamera kayıtlarına rağmen lince müdahale edilmediği belirtilmiştir.

Dosyada Cezaevinde işkence koğuşu kurulduğu iddia edilmekte, Mahkemeye sunulan delillerde Ulaş Yurdakul’a işkence yapılan odanın Türk bayraklarıyla ve milliyetçi simgelerle döşendiği dikkat çekmektedir.

Ayrıca Şişlik ve morluklara rağmen Yurdakul’u koğuşuna geri gönderen cezaevi doktoru B. B.’nin ve Başmemur M. B.’nin hala ifadesinin alınmadığı öne sürülmektedir.

Yurdakul’un, Adli Tıp 3. İhtisas Kurulu’nun mütalaasında yüksek güvenlikli sağlık kuruluşunda tedavi altına alınmasının uygun olduğu belirtilmesine rağmen cezaevinde tutulmuş olduğu ortaya konmuştur.

Sonuç olarak, Türkiye’de tırmandırılan milliyetçi atmosferin cezaevlerindeki Kürtlere karşı muhtemel linç risklerini doğurduğu anlaşılmakta, OHAL’in cezaevi koşullarını iyiden iyiye denetimsiz kıldığı dikkat çekmektedir.

Bu nedenlerle; İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun bu iddialar hakkında Ceza ve İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İnceleme Alt Komisyonu’nun yerinde inceleme yapmasını talep ederim."

HÜKÛMETTEN YANIT BEKLEYEN SORULAR

Taşdemir, Başbakan Binali Yıldırım, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle de soru önergeleri verdi.

Önergelerde yer alan sorulardan bazıları şöyle:

"Şişlik ve morluklara rağmen Yurdakul’u koğuşuna geri gönderen cezaevi doktoru B. B.’nin ve Başmemur M. B.’nin bugüne kadar ifadesinin alınmamış olması ile ilgili olarak, sorumlular hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?

Cezaevinde işkence koğuşu kurulduğu iddiaları hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?

Yurdakul’un, Adli Tıp 3. İhtisas Kurulu’nun mütalaasında yüksek güvenlikli sağlık kuruluşunda tedavi altına alınmasının uygun olduğu belirtilmesine rağmen cezaevinde tutulmuş olmasının gerekçesi nedir? Mütaalaya aykırı eylemde bulunarak Yurdakul’un ölümüne sebebiyet verenler hakkında bir işlem yapılacak mıdır?

Basına yansıyan fotoğraflarda Yurdakul’un, koğuş dışında, merdiven altında yatırıldığı görülmektedir. Bu konuyla ilgili olarak cezaevi yetkilileri hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır?

Mahkemeye sunulan delillerde Ulaş Yurdakul’a işkence yapılan odanın Türk bayraklarıyla ve milliyetçi simgelerle döşendiği dikkat çekmektedir. Nitekim, işkencecilerden Armağan’ın annesi ile yaptığı telefon görüşmesi de, Yurdakul’un Kürt olduğu için katledildiğini ortaya koymaktadır. Türkiye’de tırmandırılan milliyetçi atmosfer, cezaevlerindeki Kürtlere karşı muhtemel linç risklerine ilişkin olarak kamuoyuna bir açıklama yapılması düşünülmekte midir?

Cezaevi doktoru B.B.’nin şişlik ve morluklara rağmen Yurdakul’a aynı koğuşa gönderdiği iddia edilmektedir. Kurumunuzca bu konuda soruşturma başlatılmış mıdır?

Yurdakul’un katledilmesi ile ilgili olarak cezaevinde bir soruşturma başlatılmış mıdır?

Ulaş Yurdakul’un psikolojik sorunları bulunduğu ifade edilmektedir. Cezaevi’nde görevli bir psikolog bulunmakta mıdır? Yurdakul’a psikolojik destek hizmeti verilmiş midir?

Yurdakul’un aylarca şiddet gördüğü ifade edilmektedir. Bu kadar uzun bir süre boyunca bu şiddete müdahale edilmemiş olması, şiddet uygulayanların Cezaevi Yönetimi’nce desteklendiği izlenimini doğurmaktadır. Cezaevinde aylar boyunca şiddeti engelleyemeyenler hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır?

Yurdakul’un koğuşlar yerine merdiven altında yatırılması gerek usule, gerekse insan hakları esaslarına ve vicdana aykırıdır. Bu usulsüzlüğe sebep olanlar hakkında işlem yapılmış mıdır?

İbrahim Armağan’ın telefon görüşmesinde kullandığı ifadeler, Yurdakul’un Kürt olduğu gerekçesiyle katledildiğini ortaya koymaktadır. Türkiye’de Kürtlere karşı oluşan bu nefret, cezaevlerinde önümüzdeki dönem için de risk oluşturmaktadır. Kurumunuzca bu konuda önlem alınmış mıdır?"