HDP: Her şeyi 'mal' gören anlayışla çocuk işçiliği çözülemez

HDP, AKP'nin kâr hırsının çocuk işçiliğini artırdığına dikkat çekerek, "Her şeyi kapitalist pazarda alınıp satılan bir mal gibi gören bu anlayışla çocuk işçiliği çözülemez" dedi.

HDP Emek, Ekonomi ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, bugün bir yazılı açıklama yaparak, çocuk işçiliğinin yasaklanmasını istedi.

"Ne yazık ki, bazı çocuklar için hala merdiven altı atölyelerde, sanayi sitelerinde, tarlada ve sokakta işçilik devam ediyor. Türkiye’nin de onayladığı BM Çocuk Hakları sözleşmesinde de belirtildiği gibi 18 yaş altı herkes çocuktur. Ancak Türkiye’de çocuk emeği her türlü alanda denetimsiz bir şekilde kullanılmakta ve sömürülmektedir" denilen açıklamada, şöyle devam edildi:

'ÇOCUK İŞÇİ SAYISI 2 MİLYONU AŞIYOR'

"AKP hükümetinin 2018’i ‘Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Yılı’ ilan etmesinin üzerinden 9 ay geçmiş. Ne var ki, eldeki veriler ‘çocuk işçiliği’nde azalma değil artma olduğunu ve Türkiye’de ‘çocuk işçilik sorunu’nun giderek büyüdüğünü gösteriyor.

Resmi verilere göre Türkiye'nin çocuk nüfusu 2017 sonu itibariyle 22 milyon 883 bin 288 ve ülke nüfusunun yüzde 28,3'ünü oluşturuyor. Çocuk işçi sayısı ise 2 milyonu aşıyor. 2013 yılından Eylül 2018’e kadar 319 ‘çocuk işçi’ iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi."

'KÂR HIRSI VE ZORUNLU GÖÇ ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİ ARTIYOR'

Çocuk işçiliğinin önlenemez biçimde artmasının nedeninin, AKP hükümetinin ‘az ücret-çok iş, az maliyet-çok kâr’ stratejisine dayalı esnek ve kuralsız çalışma politikası ile taşeronluk sistemi olduğuna vurgu yapılan açıklamada, "Bütün insani değerleri bir kenara bırakmış, emeğin yağmasını ve doğanın talanını temel bir düstur olarak benimsemiş, çocuklar dahil, her şeyi kapitalist pazarda alınıp satılan bir mal gibi gören bu anlayışla çocuk işçiliği çözülemez" denildi.

"Suriye iç savaşı nedeniyle yaşadığı topraklardan koparak Türkiye’ye göç etmek zorunda kalanların içinde en fazla mağdurun çocuk olması, aynı zamanda Türkiye’deki çocuk işçiliğini de büyüten acı bir gerçekliktir" denilen açıklamada, şunlar da kaydedildi:

"Döviz karşısında liranın sürekli değer kaybetmesi yoksulluğu, krizin derinleşmesi işsizliği artırmaya devam ediyor. İşsizlik ve yoksulluk artıyorsa ‘çocuk işçiliği’ de artacak demektir.

'AKP ÇOCUKLARI İSTİSMAR ETMEYİ BIRAKMALI'

AKP hükümeti, 2018 yılının son çeyreğinde ‘çocuk işçiliği’ ile mücadele etmek istiyorsa, toplumu oyalamayı ve çocukları siyasi istismar etmeyi bırakmalı ve öncelikle çocuk işçiliğini yasağını uygulayarak işe başlamalıdır. Eş zamanlı olarak ülke nüfusunun yüzde 28’ini oluşturan çocuklar için bir ‘Çocuk Bakanlığı’ kurma çalışmalarını başlatmalıdır."

ÇAĞRI

HDP, ‘çocuk işçiliği’nin sona erdirilmesi konusunda bütün demokratik kurum ve kuruluşları, emek örgütlerini, demokratik kitle örgütlerini, inisiyatif, platform ve oluşumları duyarlı olmaya ve birlikte mücadeleye çağırdı.