HDP İstanbul'da 1 Mayıs çalışmalarına başladı

 HDP İstanbul İl Örgütü, Taksim'de bildiri dağıtımı yaparak 1 Mayıs çalışmalarına başladı. Polis, kitlenin işçi baretleriyle yürümesine engel oldu.

HDP İstanbul İl Örgütü, 'Newroz'dan 1 Mayıs'a Yine de Geleceğiz' şiarıyla, 1977’de kanlı 1 Mayıs’ın yaşandığı Taksim Kazancı Yokuşu'nda bildiri dağıttı. HDP milletvekili Mehmet Emin Adıyaman ve HDK birleşenlerin katıldığı etkinliğe çok sayıda demokratik kitle örgütü de destek verdi. Bildiri dağıtımı öncesi Kazancı Yokuşu önünde toplanan kitle adına ilk konuşma HDP İstanbul İl Eş Başkanı Esengül Demir tarafından yapıldı. 1 Mayıs 1977 Katliamı'nda yaşamını yitirenleri anarak sözlerine başlayan Demir, Taksim’in yıllardır 1 Mayıs kutlamalarına ve halklara kapalı olduğunu hatırlatarak, bu yüzden bugün simgesel olarak 1 Mayıs çalışmalarına Taksim’den başladıklarını belirtti.

ADIYAMAN: TOTALİTER REJİMİ ALAŞAĞI EDECEĞİZ!

HDP Iğdır milletvekili Mehmet Emin Adıyaman ise, 1 Mayıs’tan Newroz’lara, Newroz’lardan 1 Mayıs’lara sürekli direnişi, özgürlüğü ve demokrasiyi birleştirmek gerektiğini vurguladı. 1 Mayıs 1977’de gerçekleşen katliamdan bugüne bir şey değişmediğine işaret eden Adıyaman, o günden bugüne karanlık, totaliter güçlerin ülkede halklara insani, ahlaki, hukuki olmayan uygulamalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Böylesi bir ortamda Newroz ve 1 Mayıs’ı kutlamanın önemine değinen Adıyaman, “Ülkenin totaliter rejime doğru gittiği, demokratik ve emekçilerin mücadele alanının daraltıldığı, başta Kürtler olmak üzere ülkenin tüm muhalif güçlerin seslerinin kısıldığı; giderek tek adam rejimine, tek mezhep, tek sese doğru gidilen böyle bir dönemde Newroz’u, 1 Mayıs’ı kutlama gerekliliği daha da artıyor” diye konuştu. Adıyaman, “ İnanıyorum ki bu totaliter rejimi eninde sonunda alaşağı edeceğiz” dedi.

POLİSİN 'BARET' TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜ

Konuşmaların ardından bildiri dağıtımı için yürüyüşe geçen kitlenin önü polis tarafından kesildi. Baretlerle, kitlesel bir şekilde yapılmak istenen dağıtıma izin vermeyeceklerini belirten Beyoğlu Emniyet Müdürü ve HDP milletvekili Mehmet Emin Adıyaman arasında uzun süreli bir tartışma yaşandı. Tartışmaların ardından kitle bildiri dağıtımını sürdürdü. Polis, kitlenin işçi baretiyle dağıtım yapmasını engelledi.