Hamburg dev protestoya hazırlanıyor

Temmuz ayı başında Almanya’nın Hamburg kentinde yapılacak G20 Zirvesi’ne karşı düzenlenecek dev protesto gösterisinin hazırlıkları hızlanırken, geniş kitlelerin mesajının en etkili bir biçimde yansıtılması için çalışılıyor.

Çok uluslu şirketlerin çıkarlarını temel alan serbest ticaret antlaşmalarına, otoriter yönetimlere ve vergi cennetlerine son verilmesi gibi taleplerle bir araya gelecek yüz binlerce kişi, eğitim, sağlık ve konut gibi temel alanlara yatırım yapılması çağrısını haykıracak.

Dünyanın önde gelen 20 büyük ekonomisinin üyesi olduğu G20’nin devlet ve hükümet başkanları 7-8 Temmuz’da Hamburg’da bir araya gelecek. Ultra liberal ve geniş halk kitlelerinin çıkarlarını hiçe sayacak politikalara karşı birçok hareket, örgüt ve sivil toplum kuruluşu da büyük bir protesto için şimdiden çalışmalarını başlattı.

‘G20-Protestwelle (Protesto Dalgası)’ adıyla örgütlenen gruplar, zirvenin başlayacağı günün aksine, 2 Temmuz Pazar günü, yani 5 gün öncesinde büyük bir protesto gösterisi düzenleyecek. En az 100 bin kişinin katılımının hedeflendiği protesto gösterisi için farklı kesimlerden çok sayıda organizasyon ortak çalışma yürütüyor.

ÇEVRE, İNSAN HAKLARI VE SOSYAL ADALET SAVUNUCUSU KURULUŞLAR

‘G20-Protestwelle’ adıyla birleşen sivil toplum örgütleri ve hareketler içerisinde çok sayıda çevre, insan hakları ve demokrasi ile sosyal haklar için mücadele eden kapitalizm karşıtı gruplar yer alıyor. Bunlar arasında Greenpeace ve BUND gibi büyük çevreci hareketler ile Campact ve ‘Verein Mehr Demokratie Hamburg (Hamburg Daha Fazla Demokrasi Derneği)’ bulunuyor.

G20 Zirvesi’nde birçok büyük protesto gösterisi planlansa da, ‘Protestwelle’ adıyla 2 Temmuz’da düzenlenecek dev gösterinin esas mesajı vermesi hedefleniyor.

TTIP VE CETA’NIN DURDURULMASI HEDEFLERİN BAŞINDA GELİYOR

G20-Protestwelle’nin çağrı metninde, dünya üzerinde etkili olan büyük ekonomilerin birçok temel konudaki duyarsızlığına karşı mücadele edileceğine vurgu yapılıyor. Adil bir ticaret düzeninin yanı sıra iklimsel değişikliklerin önlenmesi, sosyal adaletsizliklere son verilmesi ve demokrasinin güçlendirilmesi gibi temel hedefler öne çıkıyor.

Protestwelle’nin çağrı metninde, G20 ülkelerinin birçok ekonomik, çevresel ve sosyal politikalarını yeniden gözden geçirmeleri ve insanlık lehine çaba sarfetmeleri gerektiğinin altı çiziliyor.

Dev protestoda G20 liderlerinden ‘talep edilenler’ arasında tümüyle büyük uluslararası şirketlerin çıkarlarına hizmet edecek olan serbest ticaret antlaşmaları bulunuyor. Özellikle yıllardır Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında çok gizli bir biçimde müzakereleri yürütülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Antlaşması (TTIP) ile Kanada’yla imzalanan CETA’nın durdurulması isteniyor.

İKLİM ANLAŞMASI’NIN EKSİKSİZ UYGULANMASI

Hamburg’da farklı kesimlerin aynı anda haykıracakları bir diğer talep ise, 2015 yılında Paris’teki COP21 iklim konferansında kabul edilen BM İklim Anlaşması’nın eksiksiz bir biçimde hayata geçirilmesi. Küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlamayı ve ülkelerin sera etkili gaz salınımlarını azaltmasını hedefleyen anlaşma aynı zamanda yoksul ülkelere iklimle mücadele için mali yardım yapılmasını öngörüyor.

KAÇIRILAN VERGİLER SAĞLIK, EĞİTİM VE KONUTA HARCANSIN!

G20-Protestwelle’nin üzerinde en çok durduğu konulardan biri ise vergi cennetlerine kaçırılan paralar, zenginlere tanınan vergi imtiyazları ile bu paralarla insanlık adına yapılabilecek hizmetler.

Dünya üzerinde ‘vergi cenneti’ olarak bilinen ülkeler üzerinden trilyonlarca doların kaçırıldığına dikkat çekilirken, yüksek gelir gruplarının ve servetlerin daha yüksek oranlarda vergilendirilmesi gerektiğinin altı çiziliyor.

Her yıl kaçırılan trilyonlarca dolar vergi nedeniyle dünya ülkelerindeki dar ve orta gelire sahip çalışanlara daha fazla yüklenilirken, eğitim, sağlık ve konut gibi temel sektörlerde kesintilere gidiliyor. Hamburg’da, küresel vergi kaçakçılığının önlenerek, özellikle bu 3 alana daha fazla yatırım yapılması istenecek.

TÜRKİYE’NİN DE ARALARINDA OLDUĞU OTORİTER ÜLKELERE ‘DUR’ DENİLECEK

G20 Zirvesi öncesinde düzenlenecek büyük protestoların bir diğer hedefi ise, Türkiye gibi otoriter ve diktatöryel yönetimlerin olduğu ülkelerin politikalarına son verilmesi.

Türkiye ve Suudi Arabistan’ın da üyesi olduğu G20’den, daha fazla insan hakları ve demokrasi yönünde rol oynamaları talep ediliyor. Ayrıca birçok Avrupa ülkesinde güçlenen sağ popülist partilere ‘dur’ denilecek.

DEV PROTESTO GÖSTERİSİ ZİRVENİN ÖNCESİNDE YAPILACAK

Geçmiş yılların aksine bu yılki G20 Zirvesi’ne karşı düzenlenecek büyük protesto eylemi, zirvenin toplanacağı günden 5 gün öncesine alınacak. 7-8 Temmuz’da yapılacak zirveyi protesto için 2 Temmuz Pazar günü seçildi.

Organizatörlere göre protestoların erkene alınmasıyla birlikte yüz milyonlarca insanın talepleri daha etkin bir şekilde duyurulabilecek. Zira G20 Zirvesi’yle aynı güne alınacak bir protesto eyleminin, zirvenin detaylarını gündemine alacak büyük medya organları tarafından ‘sıradan bir haber’ gibi verilmesi söz konusu.

BİRÇOK KOLDAN EYLEMCİLER DEV MİTİNGDE BİRLEŞECEK

Henüz tam olarak netleşmese de, 2 Temmuz protestosu birçok farklı koldan düzenlenecek değişik etkinlikler biçiminde öngörülüyor.

Bu kapsamda Hamburg kent içindeki Alster Gölü’nde botlarla büyük bir gösteri planlanırken, on binlerce kişi de sahilde gösteriye destek olacak. Daha sonra Rathausmarkt’ta bir araya gelecek göstericiler Messehalle’ya kadar büyük katılımlı bir yürüyüş düzenlenecek ve sonrasında G20 Zirvesi’nin düzenleneceği alanda bir protesto mitingi yapılacak.