'Halkımız 25’inci Kürt Kültür Festivali’ne güçlü katılmalı'

Almanya’nın Köln kentinde, “Başkan Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürdistan’a Statü ve Ortadoğu’ya Barış” sloganıyla 16 Eylül’de yapılacak olan 25’nci Uluslararası Kürt Kültür Festivali’nin hazırlıkları son aşamada.

NAV-DEM Eşbaşkanı Tahir Koçer, Kürtleri ve dostlarnı festivale katılmaya çağırdı.

Almanya’nın Bochum kentinde 1992 yılında ilki yapılan ve ardından her yıl geleneksel olarak devam eden Uluslararası Kürt Kültür Festivali’nin 25’ncisi bu yıl 16 Eylül tarihinde Köln kentinde yapılıyor. Kürt kültürünün sergilendiği festival, Avrupa’da yaşayan Kürtlerin en büyük ve uzun soluklu etkinliği olma özelliğini de taşıyor. Her yol olduğu gibi bu yıl da, “Başkan Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürdistan’a Statü ve Ortadoğu’ya Barış” sloganıyla yapılıyor. Festivale her yıl, ortalama 100 bin kişi katılıyor. Siyasi mesajların yanı sıra festivalin kültür programı ise oldukça zengin. NAV-DEM Eşbaşkanı ve Festival Tertip Komitesi üyesi Tahir Koçer, festivalin bütün hazırlıklarının bittiğini belirterek, Rojava devrimine sahip çıkmak, Şengal’ın özerkliğini selamlamak için bütün halkları 16 Eylül’de Köln’e çağırdıklarını söyledi.

‘HALKIMIZ TALEPLERİNİ HAYKIRACAK’

NAV-DEM Eşbaşkanı Tahir Koçer, festivalin bütün hazırlıkların son aşamaya geldiğini belirterek “Festivalin bu yılki şiarı Rojava devriminin ruhu, öz yönetim şehitlerine duyduğumuz bağlılık olacaktır. Rojava ve Kürdistan’ın diğer parçalarındaki direnen halkımızın dik, kararlı ve cesaretli duruşu özgürlük ve kurtuluş umudundan tek bir adım geri atmaması, onurlu yaşamından taviz vermemesi bize büyük cesaret kaynağı olmaktadır” dedi. Her yıl Kürt kültürünün tanıtıldığı Uluslararası Kürt Kültür Festivali’nde bu yılda benzer bir perspektif ile kutlandığına dikkat çeken Koçer, devamla şunları söyledi:” Avrupa’da kültürümüzün tanıtılması noktasında ciddi bir etkinlik olan festivalde bu yılda bir çok siyasi mesajda verilecektir. Biz bu  festivalde, Rojava devrimine sahip çıkarak, Şengal özerkliğini selamlayacağız. Yine Türk devletinin saldırılarına karşı çıkılacak, Türk faşist Erdoğan ve MHP koleksiyonun desteklediği DAİŞ çetelerine karşı YPG, YPJ direnişe sahip çıkılacak ve Almanya’daki PKK yasağına karşı halkımız güçlü bir mesaj verecektir. Kuzey Kürdistan’da Erdoğan diktasına karşı halkımız güçlü bir ses çıkaracaktır.”

Siyasi mesajların yanında festivalde sanatsal etkinliklerinin de olacağını dile getiren Koçer "Her yıl olduğu bu yıl da festivalimizde sanatsal bir etkinliğimiz olacaktır” dedi. Koçer, festivale bir çok siyasi parti temsilcileri, siyasetçiler ve Kürt  dostlarının da aralarında olacağını söyledi.

‘ÇOCUKLAR İÇİN ETKİNLİKLER OLACAK’

Avrupa’da yaşayan Kürt halkına da çağrıda bulunan NAV-DEM Eşbaşkanı Koçer, “Sürgünde yaşayan halkamızın en büyük kültürel etkinliği olan festival, 25 yıldır geleneksel olarak sürüyor. Halkımız bu etkinlik aracılığıyla her yıl kültürünü tanıtıp, siyasi mesajlar veriyor. Bu yılda aynı şiarla yapılıyor. Avrupa ve Almanya’daki halkımızdan istem talebimiz, 16 Eylül’de, Köln kentine gelerek, bu büyük buluşmaya katılmalı ve alanı doldurmalıdır” diye konuştu. Koçer, çocuklar için de özel bir alan ayırdıklarını ve çeşitli etkinlikler hazırladıklarını söyledi.

Festivalin bütün bürokratik, güvenlik olmak üzere hazırlıklarının da tamamlandığının bilgisini veren Tahir Koçer, sözlerini şöyle noktaladı: ” Halkımızdan ricamız, bıçak, şişe, parfüm, yanıcı ve kesici maddeler getirmemeli. Festivalimizin güvenli, başarılı geçmesi için her kes duyarlı ve dikkatli olmalı. Halkımız provokasyonlara gelmemeli, tertip  komitesine yardımcı olmalıdır.”

KÜLTÜR PROGRAMI

16 Eylül tarihinde Almanya’nın Köln kentindeki Deutzer Werft , 50679 adresinde saat: 11:00’ de başlayacak 25’nci Uluslararası Kürt Kültür Festivali’nin kültürel programı ise şöyle: Cemil Koçgiri, Tehsin Xidir Orkestra MA, Jala, Koma Berxwedan, Koma Denge Mezopotamya’nın yanı sıra TEV-ÇAND halk oyunları ekipleri.