Güney ve Irak’ta ABD devrede

ABD’nin DAİŞ ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, beraberindeki bir heyet ile Hewler’de Neçirvan Barzani ve Kubat Talabani’yi ziyaret etti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın DAİŞ İle Mücadele Özel Temsilcisi Bret McGurk, ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Andrio Peak ve ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Douglas Silliman’den oluşan bir heyetle Güney Kürdistan bölgesel yönetimine bir ziyarette bulundu. Bölgesel Yönetim Başbakanı Neçirvan Barzani ve Yardımcı Kubat Talabani ile görüşen heyetten McGurk, Hewler ile Bağdat arasında son günlerde başlayan görüşmeleri desteklediklerini söyledi.

Güney Kürdistan yönetiminden yapılan açıklamaya göre, görüşmede Kürdistan Bölgesi ve bölgedeki gelişmelerin yanı sıra, ikili ilişkiler ve Hewler-Bağdat arasındaki görüşmelerin ele alındığı duyuruldu.

ZAMANLAMASI DİKKAT ÇEKİCİ

Ziyaretin, Bağdat ile yapılan görüşmelerde sınır kapıları ve havaalanlarının teslim edilmesinden sonra Bölgesel Başbakan Neçirvan Barzani’nin, "İran ve Türkiye ile ilişkilerimiz düzelecek, eski seviyesine ulaşacak" açıklamasından sonra gerçekleşmiş olması dikkat çekici. Siyasi çevrelerde bu görüşmenin verilen mesajlardan duyulan rahatsızlıktan ötürü olduğu yönünde yorumlar yapılıyor.

ZİYARETTEN SONRA SEÇİMLER GÜNDEME GELDİ

Ziyaretten sonra KDP yöneticileri bölgesel seçimlerin bir an önce yapılması yönünde açıklamalar yapmaya başladı. Siyasi uzmanlar ve yorumcular tarafından, ABD’li heyetin ziyaretinden sonra KDP tarafından seçimlerin dillendirilmesi ve erkene alınması isteminin, heyetin talebi olduğu söyleniyor.