Güney'de 25 Eylül pazarlığı sürüyor

Güney Kürdistan'da referandumun ertelenmesi karşılığında pazarlıklar sürüyor. Nêçîrvan Barzani, "referandumun sınırları belirlemek için yapılmadığını söylerken, YNK'li Kosret Resûl ise güvence verilmesi durumunda referandumun ertelenebileceğini söyledi.

Güney Kürdistan'da 25 Eylül'de yapılması planlanan referanduma sayılı günlerde kala pazarlık trafiği yoğunlaştı. KDP Genel Başkanı Mesûd Barzani'nin dün akşam İngiltere Savunma Bakanı Michell Fallon ile yaptığı görüşmede "referandumu erteleme karşılığında uluslararası güvence istemesinin" ardından Başbakan Nêçîrvan Barzani ise, "referandumu Irak'la müzakereleri sürdürmek için yapmak" istediklerini söyledi. 

BARZANİ: REFERANDUM SINIRLARI BELİRLEMEZ

Russia Today'e konuşan Nêçîrvan Barzani, "şimdiye kadar referandumun ertelenmesiyle ilgili alınmış bir karar olmadığını" söyleyerek, devamında şunları belirtti: "25 Eylül’de referandumu yapmamız halinde, ertesi günü bağımsızlık ilan edeceğimiz anlamına gelmiyor. Daha sonra ise, Bağdat ile diyaloğu artıracağız. (...) Doğrusu referandum süreci ve sonrası, Bağdat’la ciddi görüşmeler yapacağımız bir süreç olacak. (...) Referandum Kürdistan sınırlarını belirlemez. Bu sadece Bağdat’la ciddi görüşmeler için kapı aralayabilir." 

KOSRET RESUL: GÜVENCE VERİLİRSE ERTELEYEBİLİRİZ

Kerkük'te düzenlenen referandum etkinliğinde konuşan YNK Genel Sekreter Birinci Yardımcısı Kosret Resûl Elî ise kendilerine güven veren bir alternatifin olması durumunda referandumun ertelenebileceğini söyledi. Kosret Resûl, "Eğer bize güven verecek bir alternatif olursa, referandumu ertelemeye hazırız. Ama o alternatif uluslararası toplumun gözetiminde olmalı" dedi. 

ÇAVUŞOĞLU: GARANTÖR OLABİLİRİZ!

Güney Kürdistan'da bunlar olurken, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün New York'ta Kürdistan Bölge Hükümeti Dış İlişkiler Sorumlusu Felah Mustafa ile yaptığı görüşmenin ardından Al-Monitor’e verdiği demeçte, Bağdat ile Hewlêr arasında "arabulucu ve garantör olabileceklerini" söyledi. Referandumu "büyük hata" olarak nitelendiren Çavuşoğlu, "Bağdat ile Erbil arasında arabuluculuk yapabiliz. Hatta onların haklarının garantörü olabiliriz” dedi. Çavuşoğlu'nun Mustafa ile yaptığı görüşmeden sonra "garantörlük" rolüne suyunmaya çalışması dikkat çekti. 

BİR RED, BİR DE BOYKOT

Öte yandan Kerkük İl Encümenliği, Irak Parlamentosu'nun Kerkük Valisi Necmedîn Kerim'i görevden alma yönündeki kararını reddetti. Bu arada Irak parlamentosundaki Kürt parlamenterler, bugünkü oturumu boykot etti. Kürt partileri, 25 Eylül'e kadar parlamento çalışmalarına katılmayacaklarını duyurdu.