GFZ: Hayvanların depremleri önceden hissettikleri tezi ‘efsane’

Almanya’da yapılan bir çalışmada, hayvanların depremleri çok önceden hissettiklerine dair tezlerin büyük çoğunluğunun bilimsel kriterlerden uzak olduğu ve bu tezlerin şimdilik ‘efsane’ olarak kaldığı vurgulandı.

Almanya’nın Potsdam şehrindeki Jeobilimler Araştırmalar Merkezi (GFZ) uzmanları tarafından bugüne kadar hayvanların depremi hissetme yeteneklerine dair yayınlanan 180 araştırma incelendi.

Bulletin of the Seismological Society of America adlı bilimsel dergide yayınlanan makalede, incelenen araştırmaların hayvanların altıncı hisleriyle depremleri önceden hissettiklerine dair iddialar ele alındı.

ÇOĞU KISA SÜRELİ GÖZLEMLERE DAYANIYOR

Simdiye kadar yapılan araştırmalarda 160 depremde sadece 700 civarında gözlem yapıldığına dikkat çekilen çalışmada, söz konusu gözlemlerin birçok kriter açısından eksik olduğu vurgulandı. Hayvanların depremleri hissedebileceğini öne süren araştırmalardaki gözlemlerden sadece 14’ünün uzun süreli olduğu belirtilen çalışmada, en uzun süren gözlemin ise sadece 1 yıl sürdüğü kaydedildi.

GFZ çalışmasında bugüne kadarki araştırmaların bir çoğunda rakamlandırılmış verilerin olmadığına işaret edilirken, araştırmaların büyük oranda bilimsel kesinlik ve disiplinden uzak oldukları savunuldu. GFZ uzmanları, bu araştırmaların hayvanların depremlerin meydana gelmesinden hemen önce anormal davranışlar gösterdiğini kanıtlamadıklarının altını çizdi.

DEPREMİN BAŞLANGICINI HİSSEDİYORLAR AMA ÖNCESİNİ DEĞİL

Araştırmayı yöneten uzmanlardan Heiko Woith, hayvanların depremleri çok önceden hissettiklerine dair tezlerin şimdilik bir ‘efsane’ olarak kalacağını vurgularken, sadece depremin başlangıcında tuhaf davranışlarının olmasının normal olduğuna dikkat çekti.

Woith, hayvanların depremin yol açtığı sismik dalgalar ile depremlerin oluşması esnasında yeraltı sularındaki değişimler ve yeraltından gaz sızmalarını hissediyor olabileceklerini de dile getirdi.

Woith, ‘efsane’ olarak kabul ettikleri hayvanların depremleri önceden hissederek tuhaf davranışlar gösterdiklerine dair tezlerin net belirlenmiş protokollere dayanmaları gerektiğinin de altını çizdi.