GÜNDEM 24 NİSAN 2018

24 Nisan 2018 Haber Merkezi gündemi

-Tarihçi Ayşe Hür, devletin milliyetçi damarından etkilenen toplumun Ermeni Soykırımı'nı kabul etmediğine dikkat çekerek, "İnkar, bir siyasal ve toplumsal kültür haline gelmiş" dedi.

-Sürülen, denize atılan, katledilen Ermeniler... Rafael Lemkin 1921 yılında, öğrenci iken Talat Paşa’nın öldürülmesi ile ilgili davayı duyar ve davadan çok etkilenir. Anlamadığı bir şey vardır ve hocasına sorar: “Bir insan bir milyon kişiyi öldürmekle suçlanıyor ama serbestçe dolaşıyor, diğer bir insan sadece bir kişiyi öldürdüğü için cezalandırılmak isteniyor. Bu nasıl bir şey?”

-Bahadır Özgür’e göre Erdoğan son dönemlerde konuşmalarında IMF’den bahsetmesi boşuna değil. Erdoğan, seçim sonrası IMF ile bir anlaşma yoluna gitmeyi tasarlıyor

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için Strasbourg’da düzenlenen açlık grevine katılan milletvekilleri Nursel Aydoğan ve Faysal Sarıyıldız ile sanatçılar Amele ve Garip Nurhak, tecride karşı CPT’nin sessiz kalamayacağı tepkisinde bulundu. 

-Öcalan’ın özgürlüğü talebiyle Almanya’nın Köln kentinde başlayan açlık grevi ikinci gününde devam ediyor. Greve katılan eylemciler, “Öcalan, özgürleşene kadar eylemlerimize devam edeceğiz” dedi.

-Erdoğan'ın siyasi kodları -3: Bir fetişizm olarak II. Abdulhamid aşkı! Erdoğan’ın Abdulhamid'de bulduğu şey, onun 33 yılık iktidar hırsıdır. Ve bunu başarabilmek için yaptığı dehşetengiz uygulamalardır...

-İran’da giderek artan işsizlik ve kuraklığa paralel olarak yoksulluk da hiç olmadığı kadar derinleşiyor. Tahran sokaklarında, gözlerini, böbreklerini satışa çıkaran insanları ilanları yayılıyor.

-İran ‘da Yarsan inancına mensup bir kadın, gördüğü ağır işkencelerden sonra tedaviye ihtiyaç duyuyor.

-Erken seçim öncesinde Türkiye’den gelecek siyasetçilerin miting ve buluşmalarına izin verilmemesine rağmen Çavuşoğlu, Solingen katliamının yıldönümünü bahanesiyle Almanya’ya geliyor. Muhalefet ise “24 Haziran’a kadar ülke Erdoğan rejimine yasaklansın” çağrısı yaptı.

-Birleşik Arap Emirlikleri ve Irak, Musul’daki çatışmalar sırasında yıkılan ünlü El Nuri camisinin yeniden inşa edilmesi için çalışmalara başladı.

-Meksika’da yılın ilk çeyreğinde 7 bin 667 cinayet yaşandığı bildirildi. Bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 gibi korkunç bir artış var.

-KCDK-E Eş Başkanlık Divanı, Pazartesi günü Almanya’nın Hamburg kentinde geçirdiği bir kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Kürt siyasetçi Yavuz Kıtay için başsağlığı mesajı yayınladı.