“F Oturumu”nda Ruken Yıldız için tahliye çağrısı

“F Oturumu”nun bu haftaki eyleminde, ileri derecede kalp, tansiyon ve anemi hastası olan Ruken Yıldız için tahliye çağrısı yapıldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için her hafta yaptıkları “F Oturumu”nun 453’üncüsünü sanal medya üzerinden gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Van T Tipi Kadın Kapalı Cezaevinde tutulan Ruken Yıldız’ın durumuna dikkat çekildi. Açıklamada konuşan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, salgın sürecinin, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinde büyük bir artışa neden olduğunu ifade etti.

Hak ihlallerindeki artışın Kovid-19 ile ilişkili tedavi ve sağlık hakkı kısıtlamalarını aşarak, temel hakların gasp edilmesine vardığını söyleyen Yoleri, “Kovid-19 süreci hak gaspları için fırsat oldu. Tecrit uygulamaları daha da sertleşti. İletişim, sosyalleşme, sağlık, eğitim, düşünce ve ifade özgürlüğü ve benzeri alanlardaki hak gaspları, mahpusları dış dünyadan kopartarak yanlızlaştırmakta, sosyal dayanışmadan mahrum, savunmasız bırakmaktadır” dedi.

Yoleri, sağlık ve tedaviye erişim, hijyen ve beslenme konusunda yaşanan ciddi yetersizlikler ve olumsuz koşullardaki karantina uygulamaları nedeniyle tutuklular için toplu bulaş ve ölüm riskinin gündemde olduğunu söyledi. Yoleri, “Nitekim medyaya yansıyan bilgilere göre, İstanbul Maltepe Açık Hapishanesi'nde koronavirüs izinleri nedeniyle mahpus sayısı azaltıldığından, halen hapishanede tutulan bin kadar mahpus izne çıkarılan mahpuslar yerine de çalıştırılmakta ve günlük çalışma süreleri 15-16 saati bulmaktadır. Bu mahpuslardan 150 kadarı Kovid-19 pozitif olmalarına rağmen diğerleri ile bir arada tutulmakta, hapishane idaresi tedavi ve koruyucu önlemler konusunda gerekli özeni göstermeyerek mahpusların yaşamını ve sağlığını tehlikeye atmaktadır” diye konuştu.

Yoleri, hasta tutuklu Ruken Yıldız’ın ileri derecede kalp, tansiyon ve anemi hastası olduğunu, son kontrolünde karaciğerinde sorun tespit edildiğini belirtti. Yıldız'ın kardeşiyle yaptığı son telefon görüşmesini aktaran Yoleri, şunları söyledi: “Dört yıla yakındır hapiste bulunan Ruken Yıldız’ın tutuklanmadan önce hiçbir önemli hastalığı bulunmamaktaydı. Şu anda var olan bütün hastalıkları hapishanenin ağır şartları nedeniyle ortaya çıktı ve yine hapishane koşullarında tedavi imkanı sağlanmadığından bu hastalıkları giderek ağırlaştı ve hapishanede yaşamını sürdüremeyecek hale geldi. Son olarak, doktoru tarafından, acilen kalp kapakçığının değiştirilmesi gerektiği söylendi ancak Van Devlet Hastanesi’nin olanakları bu ameliyat için yetersiz olduğundan ameliyat edilemiyor. Ailesi de İstanbul’da yaşadığından, İstanbul’da donanımlı bir hastaneye sevk edilerek tedavi edilmesi ya da serbest bırakılması yönündeki talepleri kabul edilirse, Ruken Yıldız’ın iyileşmesi ve yaşaması mümkündür.”

Salgın sürecinin Yıldız’ın yaşamına yönelik riski daha da artırmasına karşılık yapılan tahliye başvurularının reddedildiğini söyleyen Yoleri, “Salgın sürecinin yarattığı riskler de dikkate alınarak, risk grubundaki mahpusların infaz ertelenmesi veya tahliye yoluyla serbest bırakılmalarının sağlanması için yetkilileri göreve çağırıyoruz” dedi.