F Oturumu eyleminde Kıran’ın durumuna dikkat çekildi

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, beyninde kist olmak üzere birçok hastalığı bulunan hasta tutuklu Ramazan Kıran’ın durumuna çekti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’nun hasta tutukluların serbest bırakılması talebiyle Galatasaray Meydanı’nda yapmak istediği "F Oturumu"nun 382’nci haftası da polis tarafından engellendi. Bunun üzerine açıklama İHD’nin Taksim’de bulunan binası önünde yapıldı. Hasta tutukluların fotoğraflarının taşındığı açıklamada, “Hasta mahpus Ramazan Kıran serbest bırakılsın” ve “Tedavi haktır engellenemez” pankartları açıldı. Açıklamada “Tecrit öldürür dayanışma yaşatır” ve “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganları atıldı.

Eylemde Bolu Cezaevi'nde tutulan ve beyninde kist bulunan Ramazan Kıran’ın durumuna dikkat çekildi. Basın açıklamasını yapan insan hakları savunucusu Taylan Bekin, cezaevlerindeki hak ihlallerine değinerek, “2019'un ilk 3 ayında en az 436 hak ihlali yaşandı” dedi.

Hasta tutuklu Ramazan Kıran’ın durumuna dikkat çeken Bekin, “2010 yılında beyninde kist tespit edilmiştir. En az yılda bir defa MR ile kistin büyüyüp büyümediğinin kontrol edilmesi gereken Ramazan Kıran, Ceyhan M Tipi Hapishanesi'nde kaldığı süre zarfında nöroloğa gidip durumunu anlatsa da MR çekilmeye ‘gerek yok’ denilerek kontrol edilmemiştir. 2014 yılında Ankara Sincan 2 No’lu F Tipi Hapishanesi'ne sevk edildiğinde, tomografisi çekilmiş ve kendisine 6 ayda bir MR çekilmesi gerektiği söylenmiştir. Ancak Sincan'da 2,5 yıl kalan Ramazan Kıran, bu süre boyunca sadece iki defa MR çekilebilmiştir. Ayrıca, ‘hastaneden rapor çıkarılmamış, CD'ler dosyaya konulmuş’ denilerek kendisine hastalığına dair hiçbir rapor verilmemiştir. 28 Temmuz 2016 tarihinde Sincan F Tipi'nden, Bolu F Tipi Hapishanesi'ne sevk edilen Kıran, burada nöroloji bölümüne gidip durumunu yeniden anlatmış ama doktor ‘gerek yok’ diyerek kontrol etmemiştir. Kısacası; Ramazan Kıran, 2010 yılında aldığı rapor dışında kistin seyri ile ilgili herhangi bir bilgi edinememiştir” diye ifade etti.

Kıran’ın sürekli baş ağrısı çektiğini ve önceleri baş ağrısıyla uyandığında birkaç saatte ağrının geçtiğini ancak son zamanlarda ilaç alsa dahi ağrının geçmediğini belirttiğini dile getiren Bekin, “Migrenin yanı sıra sinüzit, boyun fıtığı, reflü, hemoroit, el ve ayak bileklerinde romatizma olan Kıran'ın ayrıca bağırsaklarıyla ilgili sürekli nükseden bir hastalığı mevcuttur. Kaslarında magnezyum eksikliğinden kaynaklı sürekli kramp oluşmaktadır. Reflü hastalığı nedeniyle 17 yıldır ilaç kullanan, burnundaki polip nedeniyle sürekli sprey kullanması gereken Kıran, Aralık 2017'den itibaren midesinde oluşan ülser nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşamaktadır” dedi.

Kıran'ın gerekli tedavi ve kontrolleri yapılmadığı için durumunun ağırlaştığını dile getiren Bekin, hastalıklarından dolayı her geçen gün kilo kaybeden Kıran'ın serbest bırakılması gerektiğini ifade etti. Bekin, "Hapishaneler ölüm merkezi olmasın" diyerek tüm hasta tutukluların serbest bırakılmasını istedi.