Esnaf uyardı: Batıyoruz!

Koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle batan esnaflar, "Salgının faturası bize kesiliyor" diyerek, AKP-MHP iktidarını protesto etti.

Salgın gerekçesiyle getirilen kısıtlamalara isyan eden esnaflar, acil çözüm talebiyle Kadıköy İskele Meydanı’nda eylem gerçekleştirdi.

KADIDER, BEYDER, Esnafları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, AKİD, KEYDER esnaf dernekleri öncülüğünde düzenlenen eyleme, HDP Milletvekili Musa Piroğlu da destek verdi. “Esnaf destek bekliyor, batıyoruz” yazılı pankart ile “Dilenmektense, direneceğiz”, “Bizim kavgamız ekmeğimiz” dövizlerinin taşındığı eylemde esnaflar adına açıklamayı Kadıköy Esnaf Derneği (KADIDER) Başkanı Tuncay Savaşlı tarafından okundu.

'FATURASI BİZE KESİLİYOR'

Ülkenin içinden geçtiği zorlu salgın sürecinin tüm işletmeciler ve esnaflar olarak farkında olduklarını vurgulayan Savaşlı, ancak salgının yarattığı ağır koşulların faturasını sadece yeme-içme ve eğlence sektörüne kesilmesine anlam veremediklerini kaydetti. Savaşlı bu duruma şöyle tepki gösterdi:

"Pandeminin yayılmasının tek sorumlusu bizmişiz gibi davranılarak, yalnızca bize ağır yaptırımlar uygulanırken diğer taraftan fabrikalar ve alışveriş merkezleri faaliyetlerine devam ederken, toplu taşımalarda yoğunluk sürerken, salgını kontrol altına almak adına adaletli davranılmamaktadır. Bu çifte standart ile birlikte sektörümüze uygulanan cezalandırmayı kabul etmiyoruz. Çözüm gibi sunulan gel-al, paket servisi veya online satışla binlerce çalışanı olan koskoca bir sektörün ayakta kalacağına inanmadığımız gibi, cafe, bar, restoran ve içkili eğlence yerlerinin paket servisi hizmetiyle alakası olmadığı da aşikardır.”

‘KAPALI OLDUĞUMUZ DÖNEMDE BİLE VERGİLER TAHSİL EDİLDİ'

Savaşlı, kapalı oldukları dönemlerde bile, ruhsatları bar statüsünde olduğu için 10 aydır açılmayan işletmelerden hala kira SSK ve muhasebe stopajı, damga, kurumlar, geçici, eğlence işgaliye, katı atık ile çöp, tabela-reklam ve faturalardan alınan vergilerin tahsil edildiğine dikkat çekti. Salgını önleme konusunda Avrupa’daki çalışmaları örnek alan hükümetin, ne yazık ki Avrupa’da esnafa yapılan ekonomik destekleri örnek almadığını ifade eden Savaşlı, bu süreçte esnafa işletmelerinin kapalı olduğu dönemlerde kira yardımı yapılması, kredibilitesine bakılmaksızın bankaların esnafa faizsiz ve bir yıl ertelenmesi, kredi desteği vermesi, mevcut kredilerini faizsiz ertelenmesi, çalışanlarımıza Kısa Çalışma Ödeneği ve ücretsiz izin paralarının da en az asgari ücret düzeyinde olması gerektiğinin altını çizdi.

‘BİR AN ÖNCE TALEPLERİMİZE SES VERİN!’

Yeme-içme ve eğlence sektörünü sınırlayarak ya da kapatarak işletme sahibi ve çalışanları hükümet tarafından kendi kaderine terk edildiği gibi sektörün paydaşları olan müzisyen ve sanatçıların da açlığa mahkum edildiğini hatırlatan Savaşlı, iktidara şöyle seslendi:

"Esnaflar ve çalışanlar olarak yetkililere bir kez daha sesleniyoruz. Pandemi kurallarına ve alınan önlemlere hiçbir şekilde karşı değiliz. Ancak önlemler çerçevesinde kapattığınız ya da tek çözüm olarak sunduğunuz paket servisi önerisi ile kapatmaktan beter ettiğiniz esnafın artık ayakta kalacak gücü kalmamıştır. Bir an önce taleplerimize ses verilmesini ve bizlere gerçekçi bir çözüm sunulmasını istiyoruz. Bilinmelidir ki, bu zorlu süreçten, bizleri batırarak ve binlerce çalışanın evine ekmek götürmesine mani olarak ülke ekonomisini düze çıkaramazsınız. Bu nedenle bir kez daha yüksek sesle dile getiriyoruz. Esnaf destek bekliyor çünkü batıyoruz.”

Açıklamanın ardından esnaf yaşanan duruma dükkan anahtarlarını yere fırlatarak tepki gösterdi.