Erdoğmuş: 26 yıldır Başbağlar Katliamı aydınlatılmadı

HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcüsü Nimetullah Erdoğmuş, "26 yıl geçmesine rağmen, Başbağlar Katliamı'nın aydınlatılmasına dair bir adım atılmamıştır" dedi.

HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcüsü Nimetullah Erdoğmuş, bugün yaptığı yazılı açıklamada, "Başbağlar’da katledilen 33 köylünün acısını yüreğimizde hissediyoruz" dedi.

'KARANLIK ODAKLAR VE DERİN YAPILAR...'

Erdoğmuş, "5 Temmuz 1993 yılında karanlık odaklar ve derin yapılar tarafından gerçekleştirilen Başbağlar Katliamı’nın üzerinden 26 yıl geçti. Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde bulunan Başbağlar köyünde 5 Temmuz 1993’te 33 köylünün yaşamını yitirdiği katliamın üzerinden 26 yıl geçmesine rağmen, olayın aydınlatılmasına dair hâlâ herhangi bir adım atılmamış, esaslı bir inceleme ve araştırma yapılmamıştır" dedi.

'JANDARMA NEDEN 14 SAAT GELMEDİ?'

Köye 25 kilometre ötede bulunan jandarmanın, olay yerine neden 14 saat sonra geldiği, olay yerinde bulunan 558 kovanın neden balistik inceleme sürecine tabi tutulmadığının hâlâ gizemini koruduğunu belirten Erdoğmuş, "Katliamın esaslı bir şekilde araştırılması, karanlık ellerin açığa çıkarılarak yargılanması gerekirken, bu katliam iç siyasette bir istismar konusu haline getirilmiştir" diye kaydetti.

'ÜSTÜ KAPATILMAK İSTENDİ'

Erdoğmuş, şunları da ifade etti:

"1994 yılında Erzincan DGM’de başlayan Başbağlar Katliamı duruşmaları, İzmir DGM’ye taşınmış, 1998 yılında dava takipsizlikle kapanırken, 2013 yılında (mevcut iktidar döneminde) zaman aşımına uğramıştır. Yine, 2013 yılında katliam mağduru ailelerin meclis araştırma komisyonu kurulması talebi reddedilmiş, olay adeta üstü kapatılmak istenmiştir.

HAKİMİN İTİRAFI: TUTUKLANANLARIN İLGİSİ YOKTU

Olaylarda tetikçi olduğu iddia edilen 20 kişi yargılanmış, fakat olayın gerçek organizatörleri ve faillerine dair en ufak bir inceleme başlatılmamıştır. Davanın hakimlerinden Şakir Kadıoğlu, yıllar sonra şöyle bir itirafta bulunmuştur: 'Katliamdan dolayı tutuklananların olayla hiçbir ilgisi yoktu.' Özel timci Ayhan Çarkın ise yaptığı açıklamalarda Başbağlar ve daha pek çok katliamda yer aldığını itiraf etmiş olmasına rağmen katliamın aydınlatılması yönünde herhangi bir girişimde bulunulmamıştır.

26 yıl önce Başbağlar köyünde katledilen 33 köylünün acısını yüreğimizde hissediyor, katliamı lanetliyor, acılı ailelerin üzüntüsünü paylaşıyoruz. Dün olduğu gibi bugün de olayın aydınlatılması, faillerin ve karanlık ellerin açığa çıkarılmasına yönelik çağrımızı yineliyoruz. Gerçek bir adaletin ve kalıcı bir toplumsal barışın inşası için Başbağlar Katliamı da dahil olmak üzere bütün katliamlarla yüzleşmek için harekete geçilmelidir."