Erdoğan rejiminden Almanya'ya ilk taviz!

Almanya'nın Erdoğan rejimine yönelik açıkladığı yaptırımların ardından Ankara'nın Alman güvenlik güçlerine verdiği 'kara listeyi' geri çektiği öğrenildi.

Haber sitesi Spiegel Online'nın güvenilir kaynaklardan aldığı bilgilere göre, Türk hükümeti yetkilileri Berlin yönetimine 681 şirketin bulunduğu listenin yanlış anlaşıldığını bildirdi. Listede otomobil devi Daimler ile kimya devi BASF gibi Almanya'nın büyük şirketleri de yer alıyordu.

Bu sabah Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Alman mevkidaşı Thomas de Maizière'yi telefonla aradığı ve "O liste yanlış anlaşıldı" dediği öğrenildi.  

Aralarında 680'den fazla Alman şirketi Türkiye'de kara listeye alınmıştı. Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan da "Alman şirketleri ile ilgili soruşturma yok" demişti.

LİSTE MAYIS AYINDA VERİLMİŞTİ

Geçtiğimiz Çarşamba günü Alman Die Zeit gazetesi Türkiye, ‘terörizme yardımcı’ oldukları iddiasıyla aralarında büyük Alman şirketlerinin de olduğu bir ‘kara liste’ sunduğunu bildirmişti.

Gazetenin haberinde, AKP hükümetinin Alman Federal Kriminal Dairesi (BKA) yetkililerine sunduğu listede 68 kişi ve şirketin adı bulunuyordu. Mayıs ayında İnterpol üzerinden BKA’ya sunulan ‘kara listede’ yer alan şirket ve kişilerin ‘Gülen Cemaati’ne yardım ettikleri’ iddia edilmiş.

BKA’nın Türkiye’nin listeye aldığı şirketlere dair daha ‘kesin’ deliller sunmasını istediğini ancak Türk yetkililerden herhangi bir cevap alınamadığını belirtilmişti. Alman yetkililer söz konusu listeyi ‘absürd’ ve ‘gülünç’ olarak değerlendirmişlerdi.

Listenin kamuoyuna açıklanmasından bir gün sonra ise Merkel hükümeti Erdoğan rejimine yönelik bir dizi yaptırımı hayata geçireceğini açıklamıştı.

Bu listenin yanı sıra Erdoğan rejiminin 2015 yılından bu yana Almanya’ya toplam 5 MİT listesi verdiği belirtiliyor. Almanya’da yaşayan ve bu listelerde ismi geçenler için Türk devleti Alman yetkililerinden yardım istedi.