Erdoğan’ın Almanya’daki 'uzun kolu' kesildi mi?

"Osmanen Germania" (Almanyalı Osmanlılar) çetesinin yasaklanması, Erdoğan rejiminin Almanya’daki suç şebekelerinin artık olmayacağı anlamına gelmiyor.

Birçok eyalette örgütlü olmasına rağmen sadece 4 eyalette polis operasyonlar yaparken, bazı kentlerdeki çetenin lokallerine dokunulmadı.

2014 yılında kurulan ve boks kulübü adı altında örgütlenen "Osmanen Germania" (Almanyalı Osmanlılar) çetesi, birkaç yıldır Almanya'nın gündemiydi. Silah kaçakçılığı, insan ticareti, uyuşturucu ve Kürtlere yönelik saldırılarla dikkat çeken çete kısa bir sürede büyüdü.

Şüphesiz bu hızlı büyümenin nedeni AKP rejiminin çeteye verdiği maddi destekti. Çete Erdoğan rejiminin Almanya’daki “uzun kolu” olarak biliniyordu. AKP'li vekil Metin Külünk'e bağlı Erdoğan rejiminin bir çetesi olduğuna dair belge ve bilgiler Alman basınında genişçe yer almasına rağmen “Osmanen Germania”ya uzun süre dokunulmadı.

Üstelik çete liderleri Erdoğan rejimi için Almanya’da gerçekleştireceği cinayetler için Külünk’ten zarflar dolu para aldığı güvenlik birimleri tarafından tespit edilmesine rağmen, Alman devleti göstermelik bazı operasyonlar dışında kararlı bir şekilde çeteye karşı harekete geçmedi. Ancak İçişleri Bakanı Horst Seehofer, 10 Temmuz Salı günü yaptığı basın açıklamasıyla “Osmanen Germania” ve bağlı tüm grupların “her türlü faaliyetlerini” yasaklandığını bildirdi.

BASKINLAR SADECE 4 EYALETTE YAPILDI!

Bakanlık çetenin insanların canı, malı, özgürlüğü ile genel olarak kamu güvenliği için "ağır tehdit” oluşturduğunu belirtirken, Rheinland-Pfalz, Baden-Würrtemberg, Bayern ile Hessen eyaletlerinde de polisler çeteye ait ev işyerlerine baskınlar gerçekleştirdi. Salı günü, tüm gün boyu süren arama ve baskınlarda çeteye ait birçok doküman ile büro malzemesine el konuldu.

Almanya’daki dernekler yasasına göre yasaklanan bir kuruluşun bütün eşyalarına devlet el koyuyor. Ancak çetenin adı geçen dört eyalet dışında birçok eyalet ve kentte de örgütlendiği biliniyor. Örneğin sadece Hessen Eyaleti’nde 2015 yılından bu yana 80’den fazla soruşturma açılmasına rağmen çeteye yönelik şimdiye kadar hiçbir yaptırımın yapılmaması dikkat çekiyor.

ÇETE HEMEN İSİM DEĞİŞTİRDİ

Hessen Eyaleti’nde çeteyle bağlantılı olarak birçok baskın ve operasyonun yapılmasına rağmen bu eyalete bağlı Kassel kentinde “Osmanen Germania”nın lokaline dokunulmadığı ortaya çıktı. Bu kentte hemen isim değiştiren çetenin “Osmanen Kassel BC” adıyla faaliyetini sürdürdüğü öğrenildi. Aynı şekilde diğer kentlerde de sadece “Osmanen” ön ismiyle yeni lokal ve derneklerin açılabileceği belirtiliyor.

Sosyal medya sitesi Facebook’ta “Osmanen Germania BC” adındaki hesaptan yapılan açıklamada ise yasak ve baskıların kendilerini durdurmayacağı ifade edildi. İçişleri Bakanlığı’nın suçlamalarının “iftira” olduğunu iddia eden çete, faaliyetlerini sürdüreceklerini açıkça deklare etti.

Ayrıca çete liderlerinin birçok kez “4 binden fazla üyemiz var” açıklamasına rağmen, Salı günkü yasaklamada sadece 300 kişiden söz edilmesi dikkat çekti. Üstelik ülkenin en büyük eyaleti NRW’nin daha önce çetenin AKP ile sıkı ilişkileri bulunduğunu açıklamasına rağmen Federal İçişleri Bakanı sadece cinayet, şantaj, uyuşturucu kaçakçılığı ve zorla fuhuş gibi adli suçlardan söz etti.

Kuzey Ren Westfalya (NRW) İçişleri Bakanlığı geçtiğimiz Ocak ayında "Osmanen Germania"nın AKP ve lideri Erdoğan ile sıkı ilişkileri var" açıklamasını yaparken eyaletin istihbaratı ise "Osmanen Germania" üyelerinin AKP rejiminin kuruluşu Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) etkinliklerde güvenlik elamanı olarak görev yaptığını tespit etmişti.

3 ÇETE LİDERİNİN YARGILANMASI SÜRÜYOR

Çetenin Erdoğan iktidarıyla bağlantıları şüphesiz sadece bu bilgilerle sınırlı değil. Geçtiğimiz Aralık ayında basına yansıyan ses kayıtlarına göre AKP'li vekil Metin Külünk'ün "Osmanen Germania"nın silah alınması için çetenin lider isimlerine birçok kez para akışında bulundu. Çetenin bu paralarla Kürtlere karşı kullanılmak üzere birçok kez tabanca ve otomatik silah aldığı tespit edilirken, çetenin liderlerinden Mehmet Bağcı ve Selçuk Şahin bu bağlantılar yüzünden gözaltına alınmıştı.

Ayrıca Levent Uzundal da gözaltına alınan liderlerden biriydi. Stuttgart’taki Gençlik Mahkemesi’nde çetenin 8 üyesi hakim Mart ayından bu yana yargılanıyor. Ocak 2019 yılına kadar sürmesi planlanan duruşmalarda Mehmet Bağcı, Selçuk Şahin ve Levent Uzundal tutuklu yargılanıyor.

13 Mart 2018 günü ise Kuzey Ren Vestfalya (NRW), Baden-Württemberg ve Hessen eyaletlerinde polis birimleri çeteye ait 41 ev ve iş yerinde aramalar yaptı. Operasyonda AKP’nin Almanya’daki lobi kuruluşu UETD'nin Rhein-Neckar Bölgesi Başkanı Yılmaz İlkay Arın’ın Mannheim’deki evini yanı sıra çete üyelerinin tutulduğu Stuttgart’taki cezaevinin de aranması dikkat çekmişti.

AKP’den aldığı saldırı ve suikast direktiflerini "Osmanen Germania" çetesine verdiği tespit edilince Arın geçtiğimiz yıl Türkiye’ye kaçmıştı. ANF ise "Osmanen Germania" çetesinin lideri Mehmet Bağcı'nın Nisan 2016'da Kürtlere karşı "Devletimizden yardım bekliyoruz" dediğini abone ve okuyucularına duyurmuştu. Şu anda tutuklu olan çete yöneticisi Bağcı "Polislerin pasif kaldığı durumlarda boşlukları biz dolduruyoruz" diyordu.