‘Ellerinden geleni yaptılar ama Kürtler diz çökmüyor’

Sur'da yaşamını yitirenlerin aileleri mevlit düzenledi. DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, her türlü zulme rağmen Kürtlere diz çöktüremediklerini belirtti.

Amed'in Sur ilçesinde 2 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen "sokağa çıkma yasağı" sırasında yaşamını yitirenler için anma etkinliği düzenlenerek, mevlit okundu. Amed Gaziler semtinde bulunan Kaplan City’de düzenlenen mevlide Demokratik Toplum Kongresi (DTK) eş başkanları Berdan Öztürk ve Leyla Güven, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, HDP ve DBP il yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri katıldı. Okunan mevlidin ardından yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının yer aldığı sinevizyon gösterimi yapıldı.

'BUGÜNLERİN ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ'

Anmada konuşan Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) kapatılan Mezopotamya Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEYA-DER) Eş Başkanı Ayşe Dicle, yaşamını yitirenlerin mezarlarında dahi rahat bırakılmadığını ifade ederek, “Bu zor günlerin üstesinden geleceğiz” dedi.

‘ÖCALAN SAYESİNDE KÜRTLER DİZ ÇÖKMEDİ'

DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk de, Kürt halkının tarihten bu yana yok edilmek istendiğini belirterek, “Kürtlerin tarihine bakıldığında sürekli katliamlar silsilesiyle karşı karşıya kalmışlardır. İktidarların başvurmadıkları kirli yol ve yöntem kalmadı. Ancak, Kürtler artık eski Kürtler değil. Köy yakmalardan, tarihi şehirlerin yıkımına kadar Kürtleri boğmak için ellerinden geleni yaptılar. Kürtler, ayakta kalarak mücadelelerine devam ediyor. Bu da, Abdullah Öcalan’ın felsefesinin halklarının yaşam değerine dönüşmesinin sonucudur” diye konuştu.

SAKİNELER VE SÊVÊLER ANILDI

Barış Anneleri Meclisi üyelerinden Makbule Özbey ise, Fransa’nın Paris kentinde katledilen Kürt siyasetçiler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ile Şırnak’ın Silopi ilçesinde katledilen Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar’ı anarak, “Bizim en temel haklarımızı savunan evlatlarımızı unutmayacağız” dedi.

Mevlit, yemeğin ardından sonlandırıldı.