Efrîn’de vahşetin tanığı anlatıyor...

Türk işgalindeki Efrîn’den kaçmayı başaran bir genç, yaşadığı ve tanık olduğu insanlık dışı muameleleri anlattı. 12 yaşındaki çocuklara dahi işkence yapıldığını belirten M.Q., Türkiye’deki seçimlerde oy kullanılması için de kimlik yapıldığını anlattı.

Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgali başlattığı 20 Ocak’tan bu yana siviller, sivil alt yapılar ve sivillere ait mülkler sistematik bir şekilde hedef alınarak, savaş suçu işleniyor. Hemen her gün yeni bir alıkoyma, gasp, işkence, tecavüz, taciz ve infaz haberi geliyor.

Efrîn 18 Mart günü işgal edildiğine köyünden çıkamayan, ancak aylar sonra kaçmayı başaran M.Q. isimli genç, bölgede yaşanan insanlık dışı suçları anlattı.

HALAMIN OĞLU YERİMİ SÖYLEMEDİĞİ İÇİN HALA KAYIP

“Keferşînê köyüne çeteler girdiğinde biz orada kaldık” diyerek anlatmaya başlayan M.Q., şöyle devam ediyor: “Çıkamadık. Daha sonra Efrin’e geldim. Orada 40 gün falan kaldım. Ama daha sonra geri dönemedim. Çünkü, beni aradıklarını söylediler. Fotoğraflarımı Facebook’ta dağıtmışlardı. Bir akrabama işkence ettiler. Yerimi söylesin diye. O yerimi söylemeyince de onu aldılar. Şimdi nerede bilmiyoruz. Efrin’de insanlara sürekli işkence ediyorlar. Evlere girip insanları dövüyorlar. Hangi eve gelseler oradakilere ‘sen örgütledin’ diyerek işkence ediyorlardı. Örgüte yakın olan, olmayan onlar için fark etmiyor. Hepsini aynı gerekçeyle alıp götürüyorlar. 12 yaşındaki çocuklara bile işkence ediyorlar. Onlar için küçük büyük, çocuk yaşlı fark etmiyor. Hepsine işkence ediyorlar. Bizim mahallede 20’den fazla arkadaşımı tutukladılar. Arkadaşımı yakaladılar. Eşi öğretmendi. Eşi kaçtı ama arkadaşım onların elinde kaldı. Bizim köye çok fazla çete girmiş. Ben artık çetelerin içinde yaşayamıyordum. ‘Ne olursa olsun sonunda ölüm de olsa çıkacağım’ dedim.”

SEÇİMLERDE OY KULLANILMASI İÇİN KİMLİK YAPILDI

Türk devleti ve çetelerinin halka ait arazi ve bahçelere el koyduğunu ve bunu sahiplerine kira ile verdiklerini belirten M.Q., anlatımlarını şöyle sürdürüyor:

“Türk devleti oradaki halka, ‘size kimlik yapacağız, hem Efrîn içinde hem de başka ülkelere gitmek isteyene rahatlık olsun’ diyerek oradaki insanların hepsine kimlik yaptı. Fakat, daha sonra Türkiye’deki seçimler yapıldığında kimlik verdiklerinin hepsine oy kullandırdılar. Ortaya çıktı ki amaçları insanlara kolaylık sağlansın diye değil, ‘seçimde oy kullansınlar’ diye kimlikler yapılmış. Efrin’deki bazı aileler şimdi evsiz kalmış. Köyümüzde evi olmasına rağmen ev bulamayan bazı aileler var. Yine arazisi yada bahçesi olanlara, onların kendi arazi ve bahçelerini kira ile veriyorlar. Bahçenin sahibi bahçede çalıştıktan sonra ona biraz para veriyorlar, tıpkı hizmetçi gibi muameleler yapıyorlar arazi sahiplerine.”

ÖSO VE ENKS BİRLİKTE HAREKET EDİYOR

M.Q., ÖSO çeteleri ve ENKS’nin de birlikte harekete ederek suç ortaklığı yaptığını belirtti: “Bazı köylerde insanları kendileri için çalıştırıyorlar. İnsanlar eğer çalışmak istemezlerse onlara işkence ediyorlar. Türk devletinin askerleri, ÖSO ve ENKS birlikte hareket ediyorlar. Köyleri dolaşıyorlar. Kimi görseler örgüt elemanı diye tutukluyorlar.”