'Büyük İskender' örneğine ceza

Türk yargısı, HDP Van Milletvekili Botan’ın "Çatak halkı Büyük İskender’e bile boyun eğmedi" sözlerini tehdit kabul edip 2 yıl hapis ve 12 bin 775 TL de para cezası verdi.

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan'ın, 7 Haziran 2015 seçimleri döneminde Van’ın Çatak ilçesindeki mitingde yaptığı konuşmada "Çatak halkı Büyük İskender’e bile boyun eğmedi" dediği için hakkında 'Kamu görevlisine hakaret etmek' iddiasıyla açılan dava karara bağlandı. Çatak Asliye Ceza Mahkemesi, 'suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak tehdit suçunu işlediği' iddiasıyla 2 yıl hapis cezası, yine 'kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret' ettiği iddiasıyla da 12 bin 775 TL para cezası verildi.

Miting öncesi İlçe Kaymakamı, muhtarlarla yaptığı toplantıda "Seçime 20 gün kaldı ona göre aklınızı başınıza alın, gereğini yapın. HDP’ye değil AK Partiye oy verin" şeklinde tehdit savurmuştu. Lezgin Botan, Çatak mitinginde kaymakama çağrıda bulunarak, "Sen bir kamu görevlisisin yasalarla görev alanın belirlenmiştir. Sen de namuslu davran, istifa et. Vekil mi ilçe başkanı mı, ne olacaksan ol. Halkın seçtiği muhtarları tehdit edemezsin. Çatak halkı senin gibilerinin tehditlerine pabuç bırakmaz. Çatak halkı Büyük İskender’e boyun eğmedi” demişti.

Aradan neredeyse bir yıl geçtikten sonra dokunulmazlıklar kaldırılınca kaymakamın şikayeti üzerine dava açıldı. Botan'ın katılmadığı bir duruşmada ceza verildi. HDP Milletvekili Botan, bu siyasi kararın hukukla bir alakası olmadığını ifade etti.

KAYMAKAM SUÇ İŞLEDİ

Suç işleyenin kendisi değil, Çatak Kaymakamı olduğunu belirten Botan, kamu görevlisinin bir siyasi partinin militanı gibi muhtarları toplayıp tehdit edemeyeceğini söyledi. Botan, bunun üzerine kaymakamın yetkisinin dışına çıkmaması; çok arzuluyorsa kamu görevinden ayrılıp siyasete katılması gerektiğini söylediğini aktardı.

İSKENDER'İ ÖRGÜTTEN SANIYORLAR

Çatak’ın tarihsel geçmişine vurguda bulunarak bu tehditlere pabuç bırakmayacağını söylediğini ve Büyük İskender’in Kato Dağı ile ilgili efsanesine gönderme yaptığını kaydeden Botan, "Katı, Makedonca bir sözdür. Halk büyük İskender’e bile boyun eğmedi. Burada güya ben örgüte gönderme yapmışım, bu bir niyet okumadır. Kato Dağı herkesçe bilinen ve birçok efsanesi olan bir dağdır. Büyük İskender örgüt üyesi değilse bu ceza nedir? Büyük İskender'i herhangi bir suç örgütünün üyesi sanıyorlar galiba" şeklinde konuştu.

EVİNDE OTURUP KARAR VERMİŞ

Ceza hukukunda kişinin yüzüne cezasının okunduğunu; karar duruşması yapıldığını, esasa ilişkin son sözün alındığını hatırlatan HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, şunları ekledi: "Avukatım yok, esasa ilişkin savunma yapmamışım, son sözümüz sorulmamış. Hakim herhalde evinde oturup kendi bilgisayarının başında bir ceza vermiştir. Bu da iktidarın siyasi taleplerine denk düşen siyasi bir karardır. Ayrıca söz konusu hâkimin telefon görüşmeleri araştırılırsa kaymakam ile ilişkileri öğrenilmiş olacaktır."