BMGK Efrîn’i değil İdlib ve Guta’yı gördü

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın talebiyle Suriye’deki durumun ele alındığı BMGK’deki acil toplantıda Efrîn’e yönelik işgalin durdurulması yerine ‘ölçülü olunması’ mesajı çıktığı bildirildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) düzenlenen olağanüstü toplantı öncesinde açıklama yapan Fransa’nın BM nezdindeki temsilcisi François Delattre, ülkesinin önceliğinin İdlib’deki ‘trajedi’ olduğunu vurgulamıştı.

SADECE İDLİB VE DOĞU GUTA’YI GÖRDÜLER

Toplantı sonrasında konuşan François Delattre, ülkesinin Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın talebiyle toplanan BMGK’de özellikle İdlib ve Doğu Guta’daki çatışmalar ile kuşatmaların ele alındığı bilgisini verdi.

Faydalı ve önemli bir toplantı olduğunu iddia eden Deloitre, toplantıda yer alan BM yetkililerinin Suriye’deki insani duruma ilişkin bilgiler verdiğini söyledi. Sınırlardan Kasım ayından bu yana hiçbir insani yardım konvoyunun geçmediğini vurgulayan Deloitre, özellikle Doğu Guta’ya yardım ulaşmadığını savundu.

İdlib’e yönelik rejim operasyonları ve bombardımanları ile Doğu Guta’ya yönelik kuşatmadan dolayı endişeli olduklarını söyleyen Deloitre, uluslararası hukuk kapsamında rejimin İdlib’deki bombardımanlarının durdurulmasını istediklerini kaydetti.

Acil mesaj olarak Suriye’deki istikrarın sağlanmasını istediklerini dile getiren Deloitre, barış görüşmelerinin yapılmaması halinde çatışmaların artma riski olduğunu vurguladı.

Şam rejimi başta olmak üzere savaştaki tarafların insani kriz konusunda eleştiren Deloitre, özellikle bugün ortaya çıkan kimyasal saldırı iddialarına işaret etti.

Efrîn konusundaki bir soruya yanıt veren Deloitre, Fransa adına verdiği mesajların katılımcı ülkelerin neredeyse tümü tarafından desteklendiğini söyledi. Deloitre, insani trajediden bahsedildiği zaman Guta’nın öncelik olduğunu ve rejimin sorumluluğunu öne çıkardıklarını vurguladı.

ÖLÇÜLÜ OLMAYA ÇAĞIRMAKLA YETİNDİ

Efrîn konusunda Türkiye’nin sınır ve toprak güvenliğine saygı gösterdiklerini ancak Türkiye’yi ölçülü olmaya çağırdıklarını kaydetti. Deloitre, bu konuda Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın Türkiye’ye yaptığı çağrıyı hatırlatırken, DaİŞ’le mücadelenin bitmediğinin altını çizdi. Deloitre, DAİŞ’le mücadelenin öncelikli olduğunu ifade etti.

Efrîn ve Suriye’deki genel insani durumla iligili tartışmaların içeriği ve ülkelerin ortak bir tutumunun olup olmadığına ilişkin bir soruya da yanıt veren Deloitre, konuyu yeniden sadece Esad rejiminin politikalarına getirmekle yetindi.

Efrîn’in tartışmaların bir parçası olduğunu söyleyen Deloitre, konunun sadece sınır tartışmaları içerisinde ele alındığını dedi.

TÜM SORULAR EFRÎN’LE İLGİLİYKEN O GUTA’DAN BAHSETTİ

Suriye’de etnik temizlik dahil tüm risklerin bulunduğunu söyleyen Deloitre, toplantıda Türkiye’nin işgal saldırılarını durdurması yönünde bir çağrı olup olmadığına ilişkin ise, sadece sınırlama yönünde talepler olduğunu belirtti.

Efrîn’in Suriye’deki sorunun parçası olduğunu söyleyen Fransa Temsilcisi, her soruda olduğu gibi Efrîn yerine Doğu Guta’yı cevaplamayı yeğledi. Fransız temsilci, Doğu Guta’nın yeni bir Halep olma riskinin olduğunu ve bundan dolayı Efrîn’e oranla öncelendiğini açıklamaya çalıştı.

Fransa’nın BM nezdindeki temsilcisi Deloitre, Türkiye’nin operasyonu sınırlamasını istediklerini söylemeykle yetindi ve sivil katliamlarına ilişkin soruyu ise geçiştirdi.