Baluken’e verilen 16 yıl 8 aylık ceza onaylandı

Antep Bölge Adliye Mahkemesi HDP Amed Milletvekili ve 24 Haziran seçimlerinde Batman milletvekili adayı olan İdris Baluken’e verilen 16 yıl 8 aylık hapis cezasını onadı.

4 Kasım 2016’da tutuklanan, geçtiğimiz yıl 30 Ocak’da tahliye edilen, savcılığın itirazı üzerine ameliyat olduğu hastaneden taburcu edildiği 17 Şubat’ta yeniden tutuklanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed Milletvekili ve İmralı Heyeti üyesi İdris Baluken’in hapis cezası onandı.

Antep Bölge Adliye Mahkemesi, Baluken’e verilen 16 yıl 8 aylık hapis cezasını onadı.

4 Kasım 2016’da tutuklanan Baluken, geçtiğimiz yıl 30 Ocak’da tahliye edildi ancak savcılığın itirazı üzerine ameliyat olduğu hastaneden taburcu edildiği 17 Şubat’ta yeniden tutuklandı.

Müzakerelerin devam ettiği dönemde İmralı Heyeti üyeleri arasında da olan Baluken “örgüt üyeliği” iddiasıyla 18 aydır tutuklu yargılanıyordu.

İstinaf Mahkemesi kararıyla birlikte Baluken’e verilen 16 yıl 8 ay hapis cezasının 9 yıl 2 aylık cezası kesinleşti. Bu cezaya karşı Yargıtay temyiz yolu kapanmış oldu. Ancak; “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla verilen 7 yıl 6 aylık hapis cezasına karşı Yargıtay temyiz yolu açık olduğu için ceza kesinleşmedi. Baluken’in onanan bu cezasının gerekçesi, yerel mahkemeye gönderilecek. Böylece, bu karar Baluken’in adli siciline işleyecek.

Kesinleşen karar, daha sonra Başbakanlık Tezkeresi ile Meclis’e gönderilecek. Karar, Meclis Genel Kurulu’nda okunduğu takdirde Baluken’in vekilliği düşecek.

Öte yandan Baluken, 24 Haziran seçimleri için HDP'nin Batman birinci sıra milletvekili adayı olarak gösterilmişti.