Awaze Çiya’dan yeni albüm: Botan

Koma Awazê Çiya, 2017’den bu yana hazırlığını sürdürdüğü 'Botan' albümünü tamamladı. Albümdeki şarkılar Botan klasiklerinden seçildi.

Gerilla müzik grubu Awazê Çiya’nın yeni albümü Botan, bugün Kürt-Alman Kültür Enstitüsü ve enstitünün yeni dijital müzik kanalı ‘4Kurdistan’ tarafından tüm dijital platformlardan yayımlandı.
Grup, çalışmalarını Mehmet Tunç, Pakize, Nayir ve Asya Yüksel şahsında Cizre-Botan’ın öz yönetim direnişi şehitlerine atfetti.

HİKÂYESİ VE ÜRETİM SÜRECİ

Koma Awazê Çiya, 'Botan' albümünün ortaya çıkış hikâyesi üretim sürecine ilişkin şu bilgileri verdi:
“Botan albümü projesi bir öneri ve fikir etrafında ortaya çıktı. Bu fikir de Botan halk müzik geleneğinin araştırılmasıyla başladı. 2017’de başladığımız araştırma süreci kapsamında öncelikle grup üyeleri arasında görev paylaşımı yaptık ve ulaşabildiğimiz tüm yazılı ve kayıtlı Botan klasiklerini topladık. Grup olarak her bir stran üzerine tartışma yürüttük. Bir taraftan her stranın hikâyesi üzerine araştırma yapıyor ve yorumluyorduk, diğer taraftan da seçtiklerimizi stüdyoda kaydediyorduk. Bu kayıtların tamamını da Hûnergeha Ş. Zerdeşt stüdyosunda yaptık. Bu kayıtlar tamamlandıktan sonra da  Mehmûd Berazî büyük bir emek vererek şarkıların aranjesini yaptı.
Albümde şarkıları seçerken, Pahîzok, Heyranok, Delal, Belûte, Dengbejî, ve Narînk yorum formlarından ayrı ayrı seçtik. Bu formlar Botan’ın ayrı bölgelerinde öne çıktığı için, albüm tüm Botan’ın müzikal formlarını kapsıyor. Seçilen şarkıların sözlerinde ya da yorumlanma biçiminde değişiklik yapmadık. Bunu yaparken seçtiğimiz eseri ilk yorumlayan dengbejleri esas aldık. Yani bilinen en eski halini ve içeriğine bağlı kaldık.”

ÖZYÖNETİM ŞEHİTLERİNE ATFEDİLDİ

Albümü öz yönetim direniş şehitlerine atfettiklerini vurgu yapan Koma Awazê Çiya, şöyle dedi:
“Bu albümü Mehmet Tunç, Pakize Nayir ve Asya Yüksel şahsında Botan ve tüm özyönetim direnişi şehitlerine atfediyoruz. Botan tarihinde olduğu gibi dün de bugün de aynı zamanda Kürdistan’da direnişin yaşam biçimine döndüğü bir alan. Bu kahramanlık ve direniş müziğini de tümüyle etkilemiş ve direniş, Botan şarkılarına sinmiştir. Bu albüm de bu direniş geleneğinin yeniden dile getirilmesidir.  Direniş ve başarı da bu geleneğin orjine bağlı kalarak yenilenmesiyle mümkün olmaktadır. Biz de böyle bir yaklaşım içinde olduk.”
 

https://www.youtube.com/channel/UCXZYTJNryN1yh-xCmLv2D8w

https://www.youtube.com/user/PelRecords