Avrupa'da PKK kutlamaları

Avrupa'nın bir çok ülkesinde PKK'nin 42'nci kuruluş yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

NÜRTİNGEN

Almanya'nın Baden-Württenberg eyaletinde yer alan Nürtingen kentinde Kürt gençleri "diriliş bayramını" bir yürüyüşle karşıladı.

Kent merkezinde "Bijî serok Apo" sloganları ile yürüyen gençler, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterlerini taşıdı.

Eylemde, Şengal'e yönelik Bağdat-Hewlêr anlaşması ile askeri sevkiyatlar da protesto edildi.

DUİSBURG

Duisburg kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde bir toplantı yapıldı. Salgın nedeniyle sınırlı katılımın olduğu toplantıda yapılan bir konuşmada, PKK'nin kuruluş yıldönümü kutlanarak, “Bugün bizi bir araya getiren PKK’nin gücüdür. PKK Kürt halkının tarihinde bir ilke imza atarak dünyanın dört bir yerine dağılmış Kürtleri birleştiren tek güç oldu. Kürt halkı bugüne kadar nasıl ki PKK’yi sahiplenmişse bundan böyle de hem PKK’yi hem önderliğini savunmaya devam edecektir" denildi.

KİEL

Almanya'nın Kiel kentinde Kürt Kültür Derneği ve Jiyana Jin Kadın Meclisi'nin çağrısı ile kent merkezinde bir eylem gerçekleştirildi. Eylemde PKK bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri taşındı. Yapılan konuşmalarla da PKK'nin kuruluş yıldönümü selamlandı.

BİELEFEL

Bielefeld kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde bir kutlama yapıldı.

Kutlama salonuna, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve özgürlük mücadelesinde hayatını kaybedenlerin fotoğrafları asıldı.

Onlarca kişinin katıldığı kutlama öncesi PKK'nin kuruluş yıldönümü dolayısıyla Kürtler açısından önemi anlatıldı. Etkinlik, "Bijî Serok Apo", "Bijî PKK" ve "Şehit Namırın" sloganlarıyla bitirildi.

FRANKFURT

Frankfurt'ta Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde bir kutlama organize edilirken, ateşler yakıldı ve halaylar çekildi

HEILBRONN

Almanya'nın Heilbronn kentinde ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü talep etmek ve PKK üzerindeki yasağın kaldırılması için pankartlar asıldı.

MANNHEİM

Mannheim'de Berivan Kadın Meclisi, kutlama organize etti. Covid-19 salgını nedeniyle temsili olarak 10 kişi kutlamada yer aldı. Bir pastanın kesildiği etkinlikte PKK ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı.

HELSİNKİ

Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de Covid-19 salgını nedeniyle getirilen kısıtlamalardan dolayı, PKK'nin kuruluş yıldönümü sınırlı sayıda eylemci bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posterleri ve PKK bayrakları taşınarak kutlandı. Kentteki bir pazaryerinde başlayan yürüyüş Kürt derneğine kadar sürdü.

DEN HAAG

Hollanda'nın Den Haag kentinde de PKK'nin kuruluş yıldönümü dolayısıyla Avrupa Adalet Divanı önünde bir eylem yapıldı. PKK üzerindeki yasakların kaldırılması ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün talep edildiği eleme MLKP ve TKP-ML de destek verdi. Eylemde Abdullah Öcalan'ın konuşmalarının yer aldığı bir sinevizyon gösterimi de izlendi.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına yapılan açıklamada "PKK şehitler partisidir" denilirken, KDP'ye yönelik sert tepkilerde bulunuldu.

TKP-ML adına yapılan açıklamada "PKK"nin sadece bir gerilla savaşının değil, Kürt kadın özgürleşmesi için de toplumsal çıkışın yolu olduğu" kaydedildi.

MLKP de PKK'nin kuruluşunu kutlayarak, "birleşik mücadeleyi" selamladı.

KARLSTAD

İsveç'in Karlstad kentinde PKK'nin kuruluş yıldönümü bir araç konvoyu ile kutlandı. Kent merkezi ve mahallelerden geçen konvoy ilgi gördü.

MARSİLYA

Fransa'nın Marsilya kentinde PKK'nin kuruluş yıldönümünü kutlamak ve Şengal'e yönelik saldırı girişimlerini kınamak amacıyla bir yürüyüş yapıldı.

Kürt dostlarının da katıldığı eylem saat 18.00'de Badou meydanında başladı. Buel parkına kadar devam eden yürüyüş burada bir mitingle sonuçlandırıldı.

Yapılan bir konuşma ardından, halaylar çekildi.

Aynı sıralarda Marignane'da da bir kutlama yapıldı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri ve PKK flamalarının taşındığı yürüyüş Marignane belediyesine kadar sürdü.