Anarşist dayanışma büyüyor

Dünya çapında otorite karşıtı tutsaklarla dayanışma ağı olan ABC (Anarşist Kara Haç) İstanbul’dan sonra İzmir ağını da oluşturarak tutsaklarla dayanışma çalışmalarına başladı.

ABC İzmir ağı üyelerinden Murat Kırmızıoğlu, şu anda anti-otoriter, özgürlükçü, trans, LGB-T tutsaklarla dayanışma içerisinde olan ama aynı zamanda diğer siyasi tutsakların sorunlarını da gündemleştiren bir tavır içerisinde olduklarını söyledi. Türkiye’de ilk olarak İstanbul’da daha sonra İzmir’de örgütlenen ABC, Türkiye’de 'Kızıl Hilal' ismini tercih ediyor.

ANF’ye konuşan ABC İzmir ağı üyelerinden Murat Kırmızıoğlu, İzmir’de tutsakların sayısında yaşanan yoğun artış ve baskılara karşı ABC ağını burada da oluşturma kararı verdiklerini belirtti.

İLK GÜNDEMLERİ MEHMET

Mardin'in Omeryan bölgesinde şehit düşen HPG komutanlarından olan ağabeyi Soro Amed’in (Salih Kaplan) cenazesini almaya gittiği sırada gözaltına alınan ve YPG üyeliğinden 7 yıl 9 ay hapis cezası verilen Mehmet Kaplan’ın gündemlerine aldıkları ilk tutsak olduğunu belirten Kırmızıoğlu, “Mehmet, İzmir Anarşist Hareketi'nin üyesi. Mehmet, Kobanê’ye insani yardım amacıyla giden bir arkadaşımız. Ağabeyinin cenazesini almak isterken gözaltına alındı ve tutuklandı. Mehmet’e YPG üyeliğinden skandal bir ceza verildi” dedi.

Kırmızıoğlu, arkadaşları Mehmet Kaplan’ın özgürlüğü için bir dizi etkinlik planladıklarını anlatarak, ailesi ile iletişime geçtiklerini ve ilk olarak Mehmet için ne yapılacağını ailesiyle birlikte planladıklarını söyledi.

KOBANÊ DİRENİŞİNİ DESTEKLİYORLAR

Arkadaşları Mehmet Kaplan’ın çalışmalarının ve Kobanê direnişine desteğinin arkasında olduklarını ifade eden Kırmızıoğlu, şunları söyledi: “Mehmet, Kobanê direnişi sırasında Kobanê’ye giderek orada destek verdi, o dönemde biz de Kobanê direnişine bulunduğumuz alanlarda destek verdik. Mehmet ve diğer destek veren tüm arkadaşlarımızın yaptıklarının arkasındayız. Mehmet’e verilen cezayı kabul etmiyoruz.”

CEZAEVLERİNDE BASKI ALTNDALAR

Cezaevlerinde 14 otorite karşıtı arkadaşları bulunduğunu belirten Kırmızıoğlu, üç trans tutsağın da dayanışma ağında olduğunu paylaştı. Tutsak arkadaşlarına yönelik baskıların OHAL ilanı sonrası arttığını dile getiren Kırmızıoğlu, basın açıklamaları, kitap ve mektup kampanyalarıyla arkadaşlarına yönelik baskılara direndiklerini ifade etti.

Herkesi duyarlı olmaya davet eden Kırmızıoğlu, ortak direnişi en fazla öne çıkartmaları gereken bir süreci yaşadıklarını söyledi.

ABC, olarak sadece kendi arkadaşları için değil, diğer siyasi tutsaklar için de çalışmalar yapacaklarını kaydeden Kırmızıoğlu, ortak mücadelenin önemine vurgu yaptı. Mehmet Kaplan’ı da diğer tüm siyasi tutsakları da yalnız bırakmayacaklarını aktaran Kırmızıoğlu, dayanışmanın süreceğini sözlerine ekledi.

ANARŞİST KARA HAÇ (ABC) NEDİR?

Kırmızıoğlu'nun verdiği bilgilere ve anarşist veri tabanına göre; Anarşist Kızıl Haç (Anarchist Red Cross), Çarlık döneminde polis tarafından yakalanan siyasi tutsaklara yardımı ve baskılara karşı savunmayı örgütlemek için kuruldu. Rus iç savaşı sırasında, ülkede yardım çalışmaları yapan Kızıl Haç ile karıştırılmaması için isimlerini Kara Haç (Black Cross) olarak değiştirdiler. Bolşeviklerin iktidarı ele geçirmesinin ardından ABC bürolarını Berlin’e nakletti ve İtalyan faşizminin ve diğerlerinin kurbanlarına olduğu gibi yeni rejimin tutsaklarına da yardım etmeye devam etti.

Bugün dünyanın dört bir yanındaki bağlantılarıyla ve birçok ülkedeki diğer Kara Haç gruplarıyla genişlemiş ve pek çok alanda çalışmalarını sürdürüyor.

ABC, tutsakların durumuna dikkat çekmeye çalışır; kurulan bağlantı ve edinilen bilgiler sayesinde dışarıda direniş ve destek hareketini başlatır. Tutsaklar yararına veya yasal davalar ve diğer şeyler için mali kaynağa gereksinimi olan savunma komiteleri yararına para desteği topluyor; tutsak anarşistler ve diğer tutsaklarla dayanışma gösterileri örgütlüyor.

DİĞER GRUPLARDAN TEMEL FARKI

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) gibi gruplardan iki temel şekilde ayrılıyor;

* Hem hapishane sisteminin hem de onu yaratan havzanın ortadan kaldırılmasına inandığı için tüm inisiyatiflerini bu çerçevede başlatıyor.

* Doğrudan direnişe inanıyoruz. Uluslararası Af Örgütü gibi gruplar şiddet içeren eylemler yapmaktan suçlanan birisini desteklemekte tereddüt ederler; böylece de tahakküme karşı direnen ve kendini savunmak için eline silah alan veya devrimci bir ayaklanmaya katılan birisinin desteklenecek değerde olmadığını ima ederler. ABC'nin mesajı bunun tam tersidir; devrimci anarşizme bağlıdır.

TUTSAK EYLEMCİLERE DESTEK

ABC, genelde tutsakların ve özelde ise anarşist ve sınıf savaşı tutsaklarının mücadelelerini sahiplenmeyi, duyurmayı ve desteklemeyi amaçlar. Bazılarına mali ya da maddi destek gönderir. Bazılarıyla posta yoluyla bağlantı içinde olur, ziyaret eder, siyasi yazın sağlar ve tartışır. Tutsaklar yararına, yasal davalarla ilgilenen savunma komitelerinin yararına veya diğer gereksinimleri karşılamak amacıyla para yardımı toplar; desteklediği tutsaklarla dayanışmak amacıyla gösteriler veya kamuoyu kampanyaları düzenler. Tutsakları direnişin aktif bir parçası olarak görür.

NASIL KARAR VERİLİYOR?

Çeşitli ABC grupları, hangi tutsakların destekleneceğine ve neler yapacağına, vakaları tek tek inceleyerek karar verir. Bu gruplar, siyasi/siyasallaşan tutsakların ve savaş tutsaklarının vakalarına öncelik verirler. Uluslararası Af Örgütü’nün aksine ABC, direnişin hangi eylemlerinin kabul edilebilir hangilerinin edilemez olduğu yargısında bulunmaz; şiddet içermemesi desteğin bir koşulu değildir. Siyasi tutsakları destekleyen diğer örgütlerin aksine, “siyasileşen” ve ardından hapishanede örgütleyici hale gelenleri de kapsar.

Sırbistan ve Yunanistan’da güçlü olan ABC, tek merkezden yönetilmeyen, inisiyatifler arası iletişimin olduğu dünya çapında bir inisiyatif.