AKP’nin Kürdistan’daki savaşı gizleme çabasının kanıtları

Kürdistan’da sürdürülen savaşı gerilla alanlarında takip ederken hemen hemen her gün hem bizim hem de gerillanın kameralarına savaşın boyutları kayda geçiyor. Bu da AKP’nin ve ordusunun savaşı gizleme faaliyetlerini net bir şekilde açığa çıkarmakta.

AKP iktidarı ve medyası Kürdistan’da süren savaşı “büyük operasyonlar yapıyoruz, bitiriyoruz, inlerine giriyoruz” şeklinde servis ederek kamuoyunu kandırmaya devam ediyor. Kış aylarının başından itibaren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu sürekli olarak PKK’yi Nisan ayına kadar bitireceğiz nutukları atarak aklı sıra psikolojik savaş yürütüyordu. Haziran ayının ortalarını yaşadığımız bu günlerde PKK bitmemiş, aksine kıştan beri sürdürülen operasyonlara karşı büyük direnişler sergileyerek savaşı had safhaya ulaştırmıştır. Kuzey Kürdistan’ın bütün askeri eyaletlerinde, sınır hatlarında ve Zagroslarda yoğun çatışmaların yaşanmadığı gün neredeyse yok gibi. Her ne kadar Türk ordusu askerlerinin, kolluk güçlerinin sıfıra inen morallerinin eksilere inmemesi için savaşın gerçeklerini gizliyorsa bile savaşı alanda savaşı takip eden muhabirler ve gerilla kameraları savaşın tüm gerçeklerini gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor. Gerilla kameraları yaşanan tüm gelişmeleri kamuoyuna GERİLLA TV üzerinde aktarmaya devam ederken bizler de ANF muhabirleri olarak yoğun geçen savaş sürecini yakından takip etmeye çalışıyoruz.  

ÇATIŞMA VE EYLEM ALANLARINI İZLEDİK

Şırnak-Çukurca sınır hattında bir grup gerilla ile gelişen yoğun süreci takip ettim. Çok kısa bir süre içinde alanda gerillanın dört tane kapsamlı eylemine tanık oldum. Türk medyasında hiçbir şekilde işlenmeyen eylemler şu şekilde: 15 Mayıs günü gerillanın Uludere sınır bölgesinde bulunan Elemun karakoluna bağlı Şehidan Tepesi üs noktasına gerçekleştirdiği geniş kapsamlı eylemde bir binbaşı, bir üsteğmen ve üç uzman çavuş öldürüldü. Bu eylemi Türk medyası 2 asker öldürüldü olarak yansıttı. Yani sadece rütbeli olan askerlerini yansıtan Türk ordusu diğerlerini önceden imzalattığı sözleşme gereği tekrar gizledi.

23 Mayıs günü bu sefer Çukurca sınırındaydık. Geçen sene Çığlı yani Aşute bölgesinde bulunan Çepere Şexa bölgesinde gerilla bir eylem gerçekleştirmiş ve onlarca askeri öldürmüşlerdi. Basın Şehidi Arhat’ın çektiği Kobra görüntüsü Türkiye Hükümeti ve ordusunu boşa çıkarmış ve başarılı bir eylem olarak gerilla tarihindeki yerini almıştı. Biz de yine aynı dönemde oradaydık. Gerilla bu sefer ağır silahlarla eylem düzenliyor. Ve bizler de bu eyleme hem tanıklık ediyor hem de gerillanın arazi üzerindeki hâkimiyetini kaydediyorduk. Yani söylendiği gibi gerilla bitmemiş tam aksine sıktıkları her mermiden sonra Türk askerlerinin ne duruma düştüklerini psikolojik olarak ne halde olduklarını net bir şekilde görüyor ve kaydediyorduk.

İKİ EYLEMDE YEDİ ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

Bir sonraki gün yani 24 Mayıs günü aynı yerdeydik. Gerilla yine ağır silahlarla hedef aldıkları bir panzeri hedef alıp vuruyorlar. Panzer imha oluyor ve içindeki 3 asker de ölüyordu.  

Birkaç gün sonrasında da bu sefer yine Çukurca sınırında bulunan Zawite Üs bölgesine gerçekleşen etkili eylemde de 4 asker ölüyordu. Belirttiğim gibi kısa bir süre kalmama rağmen bu bölgede dört etkili eyleme tanıklık ettim.

ŞAŞKIN TÜRK ASKERİ

Görüntülerden de anlaşılacağı gibi Kürdistan gerillası değil bitmek tükenmek üzere tam tersini yaptığı başarılı eylemler ve sergilediği görkemli direnişle Türk ordusunun, genelkurmayının, hükümetinin psikolojisini alt üst etmiş durumda. Kısa süreli bir çatışma olmasına rağmen neye uğradıklarını şaşıran Türk askerleri sağa sola koşuşturmaktan ve bir an önce kendilerini sağlam mevzilerine atmaktan başka bir şey yapamıyorlar.

Ayrıca gerillada gelişen savaş sistemi de yine AKP devletini günü birlik boşa çıkarır nitelikte. Her gerilla birimi yanlarında taşıdıkları küçük el kameraları ile yaptıkları eylemleri ve girdikleri çatışmaları günü birlik çekerek kendi yayın organları olan GERİLLA TV üzerinden paylaşıyor.