ABD'den Hewlêr'e 'konfederal çözüm' öneri iddiası!

Güney Kürdistan'da yayın yapan bir haber sitesi, ABD'nin Barzani'ye sunduğu dört maddelik alternatif plana ilişkin önemli iddialarda bulundu. Alternatif planda Bağdat ile Hewlêr arasındaki sorunlara "konfederal çözüm" önerisi yapıldığı iddia edildi.

Güney Kürdistan'da yayın yapan Spî Medya, ABD'nin DAİŞ'le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk başkanlığındaki heyetin "referandumun ertelenmesi için" sunduğu "alternatif plan"ın içeriğine ilişkin önemli iddialarda bulundu. 

Haberde sunulan alternatif planın 4 maddeden oluştuğunu ve KDP Genel Başkanı Mesûd Barzani'nin Referandum Yüksek Konseyi ile 17 Eylül günü Pirmam'da yaptığı toplantıda bu maddelerin üyelere okunduğunu iddia edildi. 

Haberini "toplantıya katılan kişilere" dayandıran söz konusu sitenin iddiasına göre, ABD'nin sunduğu alternatif planda şu maddeler yer alıyor: 

* ABD, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası koalisyonun Bağdat ile Hewlêr arasında iktidar ile bütçe paylaşımı ve ikili ilişkilerin düzeltilmesi için konfederal bir çözüm için çaba sarf etmesi. 

* Irak anayasanın 140'ncı maddesinin bir yıl içinde uygulanması için ABD ile uluslararası koalisyonun gözetiminde Bağdat ile Hewlêr arasında çalışma yürütülmesi. 

* Pêşmerge ve Irak ordusunun Irak toprakları ile Kürdistan topraklarını orak bir şekilde terörizmden savunması. 

* Kürdistan Bölgesi ve siyasi güçlerin Irak Başbakanı Haydar El Ebadi'ye siyasi destek vermeleri. 

ABD'nin DAİŞ'le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, BM temsilcisi, İngiltere ve Fransa'nın Bağdat büyükelçileri 13 Eylül günü Duhok'ta KDP Genel Başkanı Mesûd Barzani ile görüşerek "alternatif planı" sunmuşlardı. 

Planın sunulmasının ardından Zaxo'da referandum mitingine katılan Barzani, referanduma gideceklerini söylemişti. Ardından Beyaz Saray'dan sert bir açıklama yapılmıştı. Barzani ise son günlerde yaptığı açıklamalarda "alternatif planın garantisinin olmadığını" söyleyerek geri adım sinyalleri vermişti.