'Öcalan'ın mesajının Êzidîler için tarihi bir anlamı var'

Öcalan'ın Êzidî halkına yönelik mesajını değerlendiren Şengal Meclisi Yürütme Kurulu Eşbaşkanı Faris Herbo, "Öcalan'ın mesajının Êzidîler için tarihi bir anlamı var" dedi.

Şengal Meclisi Yürütme Kurulu Eşbaşkanı Faris Herbo, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmelerin çok değerli olduğunu belirtti. Öcalan'ın Êzidî halkına dönük mesajının Şengal halkı için çok anlamlı olduğunu belirten Herbo, "Sayın Öcalan'ın yazdığı mektup Êzidî halkını ve Êzidî kurum-kuruluşlarını çok memnun etti. Bizim için farklı bir anlamı var. Önderlik üzerindeki tecrit halkın direnişi ve büyük bir öncülük sonucu kırıldı.

İmralı ile yapılan görüşmelerde Êzidî halkına selamlarını yolladı. Biz Êzidîler için yeni bir tarih yazılıyor. Bu süreçte Önder Apo Êzidî toplumuna sahip çıktı ve sorumluluk aldı. Êzidî toplumu olarak büyük bir aşamadan geçtik. Katliam, ferman, inanç, dil ve kültür soykırımlarına uğradık. Öcalan'ın mesajı Êzidî toplumu için çok değerlidir. Öcalan Êzidîxan'ın özgürlüğünü esas alıyor" diye konuştu.

HALKIMIZI SAVUNACAĞIZ

Êzidî toplumunda katliam ve soykırımlar kadar direniş ve kahramanlıkların da yaşandığına değinen Herbo devamla şunları ifade etti: "Êzidî toplumunda teslimiyete yer yoktur. Êzidîler şimdiye kadar örgütlü bir toplum değildi. Êzidî toplumundaki değişim 1990-97 yıllarında önderliğin Êzidîlere ilişkin görüşlerinin ardından yaşandı. Êzidîlerin örgütlü ve kendilerini savunmaları gerektiğini anlattı. İşgalci güçler Şengal halkının örgütlenmesini engelliyordu. Saddam rejimi yıkıldıktan sonra Êzidî toplumunda bir uyanış gerçekleşti. Sêbaş Xidir ve Til Êzir patlamalarının ardından önderlik bizi uyardı. O dönem Irak'ta güçlü olan El-Kaide Êzidîleri yok etmek istiyordu. Güney Kürdistan hükümeti 2014 yılında Şengal'de egemendi. Bir gün bile Êzidî toplumunun örgütlenmesine fırsat vermedi."

Öcalan'ın Êzidîlere yönelik mesajına ve Dewreşê Evdî destanına değinen Herbo konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "DAİŞ, Şengal'e girdiği zaman 12 süvari öncülüğünde bir kahramanlık yaşandı. Çünkü Şengal'i her anlamda örgütlediler. Askeri gücün yanı sıra bir çok kurum ve kuruluş oluşturuldu. Binlerce Êzidî genci kaçırıldı. Şengal DAİŞ'ten kurtarıldıktan sonra, YBŞ-YJŞ'nin kuruluşu ilan edildi. Binlerce Kürt genci DAİŞ'e karşı savaştı ve tarihi bir direniş sergiledi. Bu direniş Reqa ve Dêrazor'a kadar devam etti. Şengal için gösterilen direniş önderliğin yıllarca bahsettiği durumdu. Şüphesiz özgür bir toplum olmalı, kendi kendini yönetmelidir. Öcalan'ın mesajını yerinde buluyoruz. Êzidî toplumu olarak ittifakımızı ve örgütlülüğümüzü sağlayamazsak bize dönük fermanlar devam edecektir. Êzidî toplumu olarak toplum-siyasi irademizi ve Şengal'in özerkliğini güçlendirmeliyiz. Önderliğimizin Şengal hayallerini gerçekleştirmeliyiz. Önderliğin mesajında dikkat çeken detay Dewreşê Evdî destanıdır. Günümüzde Dewreşê Evdî destanı yaşanıyor. Direniş ve örgütlü bir şekilde bu destanı sürdüreceğiz."