İzmir’de Ayşenur Şimşek’in faillerinin yargılanması istendi

İHD İzmir Şubesi, 28 Ocak 1995 yılında Ankara’da katledilen eski Sağlık -Sen Ankara Şubesi Kurucu Başkanı Ayşenur Şimşek’in faillerinin yargılanmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganı kapsamında şube binasında basın toplantısı düzenledi. Haftanın açıklamasını yapan İHD şube yöneticilerinden Deniz Bayrak okudu.

Eylemde 28 Ocak 1995 yılında katledilen eski Sağlık -Sen Ankara Şube Kurucu Başkanı Ayşenur Şimşek’in faillerini soruldu. Şimşek'in daha önceden de baskı gördüğünü hatırlatan Bayrak, şunları söyledi: “1993 yılının Ekim ayında hakkında bir yakalama kararı çıkartılan Şimşek, polis tarafından arandığı için ailesinin evine gidemedi ancak haberleşmeleri 24 Ocak 1995 tarihine kadar düzenli olarak devam etti. Bu tarihten sonra Ayşenur Şimşek’ten haber alınamadı. Bunun üzerine emniyete, savcılığa ve İçişleri Bakanlığı'na başvuran aileye ‘Gözaltına alınmamıştır’ denildi. Tüm yasal girişimleri sonuçsuz kalan aile, 21 Mart 1995 tarihinde yaptıkları basın açıklaması ile arama kampanyası başlattı. Kampanya devam ederken bir gazetede yayımlanan haber üzerine savcılığa başvuran ailesi 79 gün sonra Ayşenur’un izine ulaştı. Otopsi raporuna göre 28 Ocak 1995 tarihinde öldürülen Ayşenur Şimşek’in bedeninde işkence izleri vardı. Kafasından ve göğsünden ateşli silahla yakın mesafeden vurulan Ayşenur Şimşek 29 Ocak 1995 tarihinde Kırıkkale yolunda bulunmuştu. Ailesi devletin tüm kurumlarına başvurmasına rağmen, Ayşenur’un cansız bedeni üç hafta boyunca morgda bekletildikten sonra ‘kimliği meçhul kişi’ olarak Kırıkkale kimsesizler mezarlığına defnedilmişti. Ayşegül Şimşek, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar ve Ankara Emniyet Müdürü Orhan Taşanlar’ın emrindeki Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından gözaltına alındı, işkence gördü ve kaybedildi. ‘Tansu Çiller’in Başbakan, Nahit Menteşe’nin İçişleri Bakanı olduğu 50'nci hükümet, ailenin başvurularına rağmen Ayşenur Şimşek’in gözaltında kaybedilmesini engelleme yükümlülüğünü yerine getirmedi."

Şimşek'in öldürülmesine ilişkin dosyadaki cezasızlığın son bulması talebini yineleyen Bayrak, "Ayşenur Şimşek’in kaybedilmesinde sorumluluğu olan, kaybedilmesini engelleme yükümlülüğünü yerine getirmeyen herkes yargılanmalıdır” dedi.