İsviçreli vekillerden Türk devletine tepki

İsviçreli vekiller, ortak açıklama yaparak Türk devletinin insan hakları savunucularını tutuklamasını kınadı.

Türkiye’de son dönemde insan hakları savunucularına yönelik artan baskı ve tutuklamalara bir tepki de İsviçreli vekillerden geldi. İsviçre Federal Parlamentosu İnsan Hakları Grubu milletvekillerinden Hristiyan Demokrat Partili (PDC) Anne Seydoux, Sosyalist Parti’den (SP)  Carlo Sommaruga ve Yeşiller'den Baltasar Glattli, konuya ilişkin ortak açıklama yaptı. Açıklamada, Türk devletinin son dönemde insan hakları aktivistlerine yönelik uyguladığı baskı ve tutuklamalar kınandı.

'HAKSIZ YERE TUTUKLANDILAR'

Vekiller, Türk devletini uluslararası hukuka saygı duymaya çağırdı. Türk devletinden bir an önce tutukladığı insan hakları temsilcilerini serbest bırakmasını isteyen vekiller, insan hakları temsilcilerinin haksız bir şekilde tutuklandığını ve yargılandığını ifade ederken, "İnsan haklarını savunmak asla suç kapsamına alınamaz” dedi.

FEDERAL KONSEYE ÇAĞRI

Milletvekilleri, İsviçre Federal Konseyi'nin de Türkiye’ye baskı uygulayarak insan hakları savunucularının serbest bırakılmasında rol oynaması gerektiğini belirtti. İsviçreli milletvekilleri, “İsviçre Federal Konseyi, elindeki bütün araçları kullanarak Türk yetkililere karşı net bir tavır ortaya koymalı ve Türk devleti ile arasındaki ilişkileri gözden geçirmeli” dedi.