Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

İstanbul Newrozu: 14 Mayıs milattır, özgürlüğü ilan edeceğiz!-YENİLENDİ

İstanbul Newroz’unda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, seçimlerin yapılacağı 14 Mayıs’ın “milat olacağını” belirterek, “Barışı da adaleti de özgürlüğü de bizler 14 Mayıs tarihinde sandıklarda ilan edeceğiz” dedi.

İstanbul’da bu yıl Yenikapı Meydanı’nda kutlanan Newroz’a yüz binlerce kişi katıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talebinin yükseldiği Newroz’da, depremlerde hayatını kaybedenler anıldı.

Kutlamada sahne alan sanatçı Arhat da, ezgilerini Mereş merkezli depremlerde yaşamını yitirenler için seslendirdi.

Amedspor Barikat İstanbul taraftar grubu, pankartlarıyla sahneye çıkarken, uzun süre alkış aldı.

YASTAYIZ VE ÖFKELİYİZ

Daha sonra Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Esengül Demir, yüz binlere seslenerek, “2023 Newrozu’nun ülkemizde yaşanan deprem felaketinde karşılıyoruz. Yas ve acı içindeyiz, halklarımıza yaşatılan yıkımın acısını yürekten hissediyoruz. Bütün halklarımıza başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Halkımızın ilk günden yanında olduk, bundan sonra da yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Demir, “Yastayız, aynı zamanda öfkeliyiz” diyerek sözlerini sürdürürken, şunları ekledi:

“Halkları depremde yalnız bırakan, insanları ölüme terk eden bu iktidara karşı öfkemiz, isyanımız dimdik ayakta. Öfkeliyiz, günlerce kurtarılmayı bekleyen, donarak ölen yurttaşlarımıza ulaşmayan iktidara, devlete öfkeliyiz (…) Ülkeyi yöneten faşist iktidar depremin altında kalmıştır. Onları iktidardan alaşağı etmeye halkımızın önünde söz veriyoruz. Bizler, meydanı dolduranlar, kadınlar, gençler, sosyalistler, devrimciler, Aleviler, Çerkezler, LGBTİ+ bireyler, Araplar, 14 Mayıs gecesi bu iktidarı yerle bir edeceğiz. Bitmedi, hesap soracağız. Kemal Kurkut’un, İsmail Korkmaz’ın, Deniz Poyraz’ın katledilmesinin hesabını soracağız. Bağımsız yargı önünde hesap verecekler, toplumun önünde hesap verecekler.”

ABDULLAH ÖCALAN VE TÜM SİYASİ TUTSAKLARA ÖZGÜRLÜK

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecride de dikkat çeken Demir,  “Sayın Öcalan 24 yıldır İmralı tecrit işkence sisteminde tutuluyor. İmralı işkence rejimidir. Zindanlarda başta hasta tutsaklar olmak üzere tüm siyasi rehineler ölüme terk edilmiştir. Başta Sayın Öcalan olmak üzere bütün siyasi ve hasta tutsakların bir an önce özgürlüğüne kavuşması, halkların çözümsüzlüğe terk edilmesine karşı mücadelemizi büyüteceğiz” dedi.

Bu sırada meydanda “Bijî Serok Apo” sloganı yükseldi.

AKP-MHP BU ÜLKENİN KADERİ OLMAKTAN ÇIKACAK

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan Newroz’u bayram havasında karşılamadıklarını belirterek sözlerine başlarken,  “Ama iktidara karşı depremi yönetemediğinin, depremde ölenlerin, yaşamını yitirenlerin, enkazların altında kalanların, öfkesinin olduğu bir dönemden geçiriyoruz. Maalesef bu yılki Newroz biraz buruk, acılıdır, öfkelidir” dedi.

Bu ülkeyi yönetenlerin depremdeki duyarsızlığını gördüklerini söyleyen Buldan, “Şunu bilsinler deprem ve AKP-MHP iktidarı bu ülkenin kaderi olmaktan çıkacaktır” diye konuştu.

BU ÜLKEYİ SON KEZ YÖNETİYORLAR

“AKP’nin ve küçük ortağının bu ülkeyi son kez yönettiğini herkes bilmelidir” diyen Buldan, seçimlere işaret ederek “Çok az bir zaman kaldı. İki aydan az bir süresi var. 14 Mayıs, bizler açısından önemli bir fırsattır. Aynı zamanda milat olacaktır. AKP-MHP’nin bu seçimlerde Türkiye halklarının ne kadar büyük olduğunu, Kürtlerin ne kadar iradeli olduğunu, kadınların gençlerin ülkeyi değiştirme gücünü ortaya çıkaracağı bir tarihtir. Bu meydanı dolduranlar şunu bilsin, demokrasi meydanlarda yazılır, barış meydanlarda ilan edilir. Barışı da adaleti de özgürlüğü de bizler 14 Mayıs tarihinde sandıklarda ilan edeceğiz” diye konuştu.

SEÇİMLERİ KAZANACAĞIZ

İktidarın tehditlerine tepki gösteren Buldan, şunları ifade etti: “Kürtlere hakaret ederek, Türkiye halklarına parmak sallayarak, her gün tehdit ederek seçim süreci yürütemezsiniz. Buna müsaade etmeyeceğiz. Hareketlerinize de tehditlerinize de boyun eğecek bir halk yok artık. Kürtler de Türkler de Ermeniler de Süryaniler de bu ülkenin bütün inançları, kimlikleri, mezhepleri, renkleri bu ülkeyi değiştirmek için yaşamı inşa etmek için kadınların özgürlüğü için gençlerin geleceği için el ele omuz omuza 14 Mayıs’ta seçimlerde sandıklarda olacak, seçimleri de kazanacağız, kendi geleceğimizi mutlaka inşa edeceğiz.”

ANADİLDE EĞİTİM

Buldan şöyle devam etti: “Bu ülkenin savaşa ihtiyacı yok, toplumsal barışa ihtiyacı var. Kürtlerin kendi anadilinde eğitime ihtiyacı var. Akılcı bir iç ve dış politikayla bütün bunlar sağlanabilirken, onlar kaynaklarımızı savaşa aktarıyor. Bunu kabul etmiyoruz. Türkiye halkları savaş istemiyor, tecrit istemiyor, Sayın Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin bir an önce kaldırılmasını istiyor. Çünkü biliyoruz ki tecritle sadece İmralı’yı değil, tüm Türkiye’yi tecrit alanına sıkıştırmak istiyorlar. Ağzını her açanı cezaevine koyuyorlar, tweet atan gençleri yasaklıyorlar, cezalandırıyorlar. 14 Mayıs’tan sonra öyle bir ülkeye gözümüzü açacağız ki tweetlerinizi de atacaksınız, halaylarınızı da çekeceksiniz.

Sevgili kadınlar, bu ülkede en fazla baskıların şiddete ve katliamlara maruz kalanlar biz kadınlarız. Sizlere de söz veriyoruz. 14 Mayıs’tan sonra kadınları ilgilendiren bütün yasaları yaşama geçireceğiz. İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere kadınların katledilmediği, yasakların çıkarılacağı düzeni inşa edeceğiz.

HEP BİRLİKTE İNŞA EDECEĞİZ

Sevgili gençler gelecek sizindir, hep birlikte inşa edeceğiz. Sizlere görev vermek istiyoruz. 14 Mayıs’ta bütün sandıkları gençlere emanet ediyorum. O sandıklarda tek bir hilenin yapılmasına asla müsaade etmeyeceksiniz. İşte biz öyle kazanacağız, gençlerle, kadınlarla kazanacağız. Geleceği Türkiye halklarıyla kazanacağız. Cezaevlerindeki arkadaşlarıma özel selamlar gönderiyorum. Edirne Cezaevi’nde Selahattin Demirtaş’a, Selçuk Mızraklı’ya selamlarımı gönderiyorum. Sevgili Figen Yüksekdağ’a, Gültan Kışanak’a sevgilerimi gönderiyorum. Sevgili Sebahat Tuncel’e sevgilerimi gönderiyorum. Cezaevinde de olsalar onlar buradalar, bu meydandalar. Ama bir dahaki Newroz’da cezaevlerindeki bütün arkadaşlarımla birlikte el ele Newroz kutlayacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Hep birlikte bu iki ay içerisinde uzun çalışacağız. Gece gündüz demeden her eli tutacağız, her kapıyı çalacağız, herkesin yüreğine dokunacağız. Hepimizin yolu açık olsun, gelecek bizimdir, yarınlar bizimdir. 14 Mayıs sonrası hepimizin. ”

AKIN: AKP-MHP İKTİDARINI 14 MAYIS’TA GÖNDERECEĞİZ’

Yüz binlere  hitap eden Yeşil Sol Parti Eş Genel Başkanı İbrahim Akın, halkları Kürtçe selamladı. İbrahim Akın şunları dile getirdi:

“Bir taraftan yasımızı tutarken diğer taraftan Newroz’un direncini yeni yaşamı burada inşa etmeye çalışıyoruz”   “Dünya’da, Türkiye’de ve Ortadoğu’da zalimler bizlerin her türlü özgürlük arayışını, direncini ve mücadelesini bastırmaya çalışıyor. Ama yanılıyorlar Demirci Kawa’nın gelenekleri bugün Çağdaş Kawa’nın gelenekleriyle sürüyor. Buradan sesleniyoruz, asla başaramayacaksınız bizi yenemeyeceksiniz, bu topraklara atılan tohum mutlaka dirilecek ve sizi yeneceğiz.

Depremin altında kalan tek adam rejimi kendisini kurtarmaya çalışıyor. Ama şunu açık açık gördük. Bu rejim devam ettiği sürece deprem felaketinde görüldüğü gibi bu ülkenin hiçbir sorunu çözülemeyecek. Onların yalanı, rantı, talanı var ve başka hiçbir vaatleri yok. Her şeyi özelleştirdiler. Sağlık konut politikalarında hiçbir yatırımları yok. ‘Devlet nerede?’ diye haykıran halkımızın karşısında polisleri jandarmaları var. Bizler şunu biliyoruz ki, 14 Mayıs’ta bu iktidarı göndereceğiz.

HDP’ye yönelik her türlü saldırılar devam ediyor. Bizlerin iradesini yok etmek için kayyum atadılar, arkadaşlarımızı rehin aldılar. Buradan onlara selam söyleyelim. Sevgili Demirtaş ve Yüksekdağ’a selam olsun. Onlara buradan sözümüz var, sizlerle birlikte inanıyoruz ki 14 Mayıs sonrası özgürlüğünüze kavuşacaksınız. Bu iktidarı def edeceğiz yeni demokratik, ekolojik bir cumhuriyeti inşa edeceğiz. Kadınların 8 Mart’taki iradesi bugün Newroz meydanlarında herkesi selamlıyor ardından 1 Mayıs’ı karşılayacağız ve 14 Mayıs’ta bu iktidarı göndereceğiz. Her türlü baskı karşısında HDP yalnız değildir. Birlikte ortak yürüttüğümüz mücadelede Yeşil Sol Parti olarak kadınların gençlerin ekoloji mücadelesi yürütenlerin enkaz altında kalanların yanındayız. Tarihsel buluşmada üzerimize düşen sorumluluğu almaya hazırız. HDP kapatılamaz HDP kapatılırsa Yeşil Sol Parti tarihsel misyonunu üstlenecektir. Soruyorlar ‘Yeşil Sol Parti kimdir?’ diye. Yeşil Sol Parti sizlersiniz, kadınlardır gençlerdir. 14 Mayıs’ta bu iktidarı göndermek için var mıyız? Birlikte hep beraber başaracağız. Her yerde özgürlük her zaman Newroz diyorum. Newroz pîroz be.”

Akın’ın ardından sahne alan sanatçı Gülseven Medar, Kürtçe, Türkçe ve Ermenice ezgileri depremde yaşamını yitirenler için seslendirdi.