İdlib’de tampon bölge mutabakatı: El Nusra uyacak mı?

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ile yaptıkları İdlib anlaşmasına dikkat çekerek, silahsızlandırılmış bölgenin sınırları üzerine mutabakata vardıklarını söyledi. Lavrov, esas tehdidin Kuzey Suriye Federasyonu olduğunu iddia etti.

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı İgor Crnadak ile görüştükten sonra bir basın toplantısı düzenleyen Lavrov, Türk devleti ile varılan İdlib anlaşmasına değindi.

Lavrov, "Rus ve Türk askeri yetkililer, önceki gün İdlib'deki silahsızlandırılmış bölgenin kesin sınırı üzerinde mutabakat sağladı” dedi.

Dolayısıyla, Soçi'de varılan anlaşmaları ifa sürecinin “son derece aktif şekilde” ilerlediğini savunan Lavrov, Rusya ile Türkiye arasındaki İdlib kararını “ara adım” olarak nitelendirdi.

TÜRKİYE EL NUSRA’YI İKNA EDEBİLECEK Mİ?

Silahsızlandırılmış bölgenin Suriye ordusuna ve Hmeymim üssüne saldırıları engelleyeceğini iddia eden Lavrov eski adı El Nusra Cephesi olan Fetih el Şam üyeleri ve tüm ağır silahlarının Ekim ayı ortasına doğur silahsızlandırılmış bölgeden çıkması gerektiğini söyledi.

Silahsızlandırılmış bölgenin kuş bakışı 15 ila 20 kilometre genişliğinde, İdlib’deki silahlı unsurlar ile rejimin kontrolündeki alanlar arasında bir tampon bölge olacağı belirtiliyor.

LAVROV KUZEY SURİYE’Yİ HEDEF GÖSTERDİ

Rus medyasına göre Lavrov, basın toplantısında Suriye’nin toprak bütünlüğüne yönelik ana tehdidin “Fırat’ın doğusundan yükseldiğini” savundu. Lavrov, “Suriye'nin toprak bütünlüğüne yönelik ana tehdit, ABD'nin doğrudan kontrol ettiği ve fiiliyatta bağımsız özerk yapıların kurulduğu Fırat'ın doğusundan yükseliyor” dedi.