Yeni bir Fransa-Almanya sözleşmesi imzalandı

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, her iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi amacıyla yeni bir sözleşme imzaladı.

Sözleşme Almanya’nın Aachen kentinde iki yönetici tarafından imzalandı. Bu sözleşme Avrupa Parlamentosu seçimlerinden dört ay öncesine denk geldi. Her iki yönetici, milliyetçi yükselişle zayıflayan Avrupa Birliği’nin inşasına destek mesajı gönderiyor.

Ancak Fransa’da bu sözleşme sert tepkilere yol açtı. Aşırı sağdan sola, çok sayıda kesim ulusal egemenliğin yitirilmesi ve Berlin çizgisine kayma olarak değerlendiriyor.

Fransa-Almanya İşbirliği ve Entegrasyon sözleşmesi, 1963 yılında General de Gaulle ile Konrad Adenauer arasında imzalanan Elysée sözleşmesini tamamlayacak. 1963’teki anlaşma savaş sonrasında Fransa ile Almanya arasında uzlaşıyı somutlaştırmıştı.

Yeni sözleşme iki ülkenin ekonomi, siyasi ve savunma politikalarında yakınlaşma, sınır bölgelerinde işbirliği ile 100 Fransız ve Almandan oluşan ortak bir parlamenter kurul öngörüyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, sözleşme için “önemli bir adım” diyerek, Avrupa projesinin güçlendirilmesini hizmetinde olduğunu belirtti. Macron, “Ortak savunma alanında hiç bu kadar ileriye gitmemiştik” dedi.