Vietnam’ın ekonomik büyümesi bu yıl Çin’i geçecek!

Uluslararası Para Fonu (IMF)’nin son tahminlerine göre Vietnam’ın ekonomik büyümesi 2019 yılında Çin’i geçecek.

Vietnam’daki ekonomik büyümenin özellikle ucuz ücretle çalıştırılan fabrika işçilerinden kaynaklı olduğu belirtiliyor.

Vietnam’ın yurt içi gayrı safi milli hasılasının bu yıl yüzde 6.5’e çıkması bekleniyor. IMF, Çin için yüzde 6.2’lik bir büyüme tahmininde bulundu.

Her iki ülkenin ekonomik büyümesi her şeyden önce tarım ve fabrikalara dayanıyor. Çin bugün ekonomik modelini yeniden oluştururken, Vietnam ise aynı döngünün henüz başında bulunuyor.

AFP’ye göre Pythagore Consult isimli danışma şirketinin başkanı Jean-Luc Buchalet, Vietnam’ın bugünkü durumunu Çin’in 20 yıl önceki haline benzetti. “Çin’de kişi başına 9.600 dolar düşerken, Vietnam’da 2.400 dolar” diyen Buchalet, “Vietnam biraz da Çin’in 20 yıl önceki durumuna benziyor” diye ekledi.

Ancak benzerliklerin bir sınırı var. İş gücü rezervi her iki ülke arasında farklılık gösteriyor. Çin’de yaklaşık 4 milyarlık nüfusa sahip iken, Vietnam’da 100 milyona kişi yaşıyor. Alt yapılar da aynı güçte değil.

Ayrıca Çin’in tek tip üretime yoğunlaşan fabrika manifatura merkezleri geliştirme olanakları varken, Vietnam için bu durum sözkonusu değil.

Öte yandan ekonomik büyüme, hak ve özgürlükler aynı paralelde ilerlemiyor. Ekonomi büyürken, özgürlükler ters istikamette gidebilir ve sömürü derinleşebilir.