Türkiye kaçak göçmenlere sınırlarını mı açtı?

Son üç günde Türkiye'den Yunanistan'ın adalarına geçen kaçak mülteci sayısı 500’ü geçti. Avrupa’ya doğru mülteci akışının yeniden başlaması, akıllara “Erdoğan rejimi, AB ile mülteci anlaşmasını bozdu mu" sorusunu getirdi.

Türkiye’den Yunanistan’a duran mülteci akışı son üç günde yeniden başladı. Perşembe gününden bu yana Yunan Sahil Güvenlik güçlerinin ülkenin doğusundaki adalarda tespit ettiği kaçak göçmen sayısının 500’ü bulduğu belirtildi. Göçmenlerin Türkiye üzerinden geldikleri açıklandı.

BİR HAFTADA YÜZLERCE MÜLTECİ

Yunan yetkililer, sadece Cuma gününden bu sabah saatlerine kadar Türkiye’den kaçak yollarla gelip yakalanan mülteci sayısının 322 olduğunu bildirdi. Bugün Sakız ve Semadirek adalarında toplam 64 kaçak mülteci daha yakalandı. Aynı şekilde Yunanistan’ın liman kenti Alexandroupolis'te de (Dedeağaç) Türkiye’den gelen 42 mültecinin yakalandığı belirtildi. Perşembe günü ise 258 mülteci Türkiye’den Yunanistan’a geçmişti.
Hem deniz yolu hem de kara yoluyla Türkiye’den gelen kaçak göçmenlerin sayısının artması Atina’daki hükümet yetkililiklerini endişelendiriyor. Türkiye’nin sınır kontrollerini gevşettiği için kaçak göçmen sayısının arttığına dikkat çekiliyor. Yunanistan’ın doğusundaki adalarda bulunan kaçak göçmenlere yönelik kurulan merkezlerde 21 binden fazla kişi tutuluyor. Bu göçmenler, Türkiye ile yapılan mülteci anlaşmasından sonra yakalandıkları adalarda tutulmuşlardı. 

MÜLTECİLERLE TEHDİT ETMİŞLERDİ

Bir süredir Erdoğan rejiminin yetkilileri 2016 yılında yapılan mülteci anlaşması üzerinden Avrupa Birliği'ni (AB) tehdit ediyordu. Geçtiğimiz Temmuz ayında Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Buradan kapıları açtığımızda 6 ay hiçbir hükümetleri dayanamaz" demişti. Aynı günlerde Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da AB ile Geri Kabul Anlaşması’nın askıya alındığını duyurmuştu.

AKP, AB'DEN YÜKLÜ PARA YARDIMI ALDI

AB, 2016 yılının Mart ayında Erdoğan rejimiyle mülteci anlaşması imzalamıştı. Almanya’nın öncülüğünde yapılan anlaşmaya göre, Avrupa’ya ulaşmak için Suriye, Irak ve Afganistan’dan yola çıkan 3 milyona yakın mülteci Türkiye’de tutulacak, Erdoğan rejimi de bunun karşılığında para yardımı alacaktı. Avrupa Komisyonu Türkiye’deki Suriyelilerin sağlık ve sosyal ihtiyaçlarının giderilmesi için Ankara’ya son olarak 1,4 Milyar Euro tutarındaki bir yardım pakete daha onay vermişti.