Sarı Yelekliler eyleminde onlarca gözaltı

Fransa’da 17 Kasım’dan bu yana devam eden Sarı Yelekliler’in eylemlerinin 7’ncisine on binlerce kişi katılırken, çıkan çatışmalar nedeniyle onlarca kişi de gözaltına alındı.

Akaryakıt fiyatlarına getirilen ek vergilere tepki olarak başlayan Sarı Yelekliler eylemleri, giderek gasp edilen hakların geri alınması mücadelesine dönüşmüştü.

Bu kapsamda ülkenin yüzlerce noktasında nöbette olan eylemcilerin yanı sıra her Cumartesi günü onlarca kentte gösteriler düzenleniyor.

Ancak yılsonu tatilleri nedeniyle dün 7’ncisi düzenlenen gösterilere katılımın düştüğü gözlerden kaçmadı. İçişleri Bakanlığı’na göre geçtiğimiz hafta 38 bin 600 kişinin katıldığı eylemlere dün 12 bin kişi katılım gösterdi. Bakanlığa göre, 17 Kasım’daki ilk Cumartesi eylemine 282 bin kişi katılmıştı.

Ancak Sarı Yelekliler, eylemlere katılımın çok daha fazla olduğunu savunuyor. Sadece Bordeaux şehrinde binlerce kişinin eylemlere katılım sağladığı görüldü.

Öte yandan dünkü eylemlerde de polisle göstericiler arasında çatışmalar yaşandı. Birçok şehirde büyük alışveriş merkezleri, önemli kavşaklar ile valiliklerin önünde blokaj eylemleri düzenlendi.

Eylemlerde çıkan çatışmalarda sadece Paris’te 57 kişi polis tarafından yakalanırken, en az 33’ünün gözaltına alındıkları bildiriliyor. Amiens şehrinde ise gözaltı sayısının en az 17 olduğu öğrenildi.