Putin-Erdoğan görüşmesi sona erdi

Türk Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan ile görüşen Rusya Devlet Başkanı Putin, “iyi komşuluk ilişkileri temelinde çalışmalarını sürdürecekleri”ni söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türk Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan ile Ankara’da bir araya geldi.

Görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Erdoğan, ele aldıkları konuların başında Kudüs geldiğini söyledi. ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı tüm dünyada infial yarattığını öne süren Erdoğan, “Suriye konusunu da ele aldık. Bundan sonraki adımımız, en kısa zamanda Soçi'de ikinci görüşme, buluşmamızı yapmaktır. Ne gibi ilave adımlar atabileceğimizi de istişare ettik” dedi.

Putin ise basın açıklamasında şunları dile getirdi: “Ankara ve Moskova arasındaki işbirliği başarılı şekilde devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ocak'tan Eylül'e kadar ticaret hacmimizin yüzde 36 oranında arttığını konuştuk. Bütün bunlar ortak kararlarımız sayesinde olabildi.

Suriye'deki durumu ele aldık. Suriye topraklarının neredeyse tamamı teröristlerden kurtarılmış durumda. Herhangi bir direniş olursa gerekli karşılığı vereceğiz. Suriye'de siyasi çözüm konusunda Soçi'de yapılan üçlü zirvede vardığımız mutabakatın yerine getirilmesini görüştük. Suriye Ulusal Diyalog Kongresi hazırlıklarını görüştük. Bu kongreye katılacak olan katılımcılar Suriye devlet yapısını ve anayasayı kabul etmesi ve BM denetiminde seçimlerin yapılmasıyla ilişkilidir. Bu yılın sonunda yapılacak Astana'yı da görüştük.

ABD'nin Kudüs kararı bölgedeki durumu daha da kötüleştirmektedir. Fiilen barış görüşmelerini baltalayabilecek bir karardır. Kudüs'ün statüsü İsrail ve Filistinliler arasında doğrudan temasla belirlenmelidir.

Biz iyi komşuluk temelinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz."