Körfez’de sular ısınıyor

ABD’nin Suudi Arabistan’daki askeri varlığını arttırmasının ardından İran kimsenin ülke sınırlarını ihlal etmesine izin vermeyeceğini söyledi. 

Suudi Arabistan’ın Aramco petrol tesislerine yapılan saldırının ardından ABD’nin Suudi Arabistan’a asker göndereceğini duyurması ile Körfez’de sular iyice ısındı. 

1980-1988 yılları arasında süren İran-Irak savaşının başlangıcının yıl dönümü sebebiyle İran'ın başkenti Tahran'da gerçekleştirilen törende konuşan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "kimsenin ülke sınırlarını ihlâl etmesine izin vermeyeceklerini" söyledi.

Ruhani yabancı güçlerin Körfez'de bulunmasının hem bölge için, hem de petrol sanayi ve uluslararası deniz taşımacılığı için tehlikeli olduğunu belirtti. 

Cumartesi günü Riyad'da basın mensuplarına konuşan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr, ülkesinin müttefikleriyle irtibat halinde olduğunu söyledi ve incelemelerin bulgularına göre saldırılara "gerekli ve uygun önlemleri alarak" yanıt verileceğini açıkladı.

İHA ve Kruz füzelerinin kuzeyden çarpması nedeniyle saldırıların Yemen'den değil, İran'dan düzenlendiği iddiasını yineleyen Cubeyr, "İran silahlarıyla yapıldı, bu yüzden saldırılardan İran'ı sorumlu tutuyoruz" dedi.
ABD'nin asker gönderme kararının ardından İran'dan, herhangi bir saldırıya karşılık verileceğine yönelik bir açıklama da geldi. 

Devrim Muhafızı Komutanı Hüseyin Selami devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, "Topraklarının savaş alanına dönmesini isteyenler durmasın" dedi.