Jeopolitik gerilim Japon parasına yaradı

ABD’nin İranlı general Kasım Süleymani’yi öldürmesinin ortaya çıkardığı jeopolitik gerilim, Japonya parası Yen’e yaradı.

Yen, sabah saatlerinde dolar karşısında yüzde 0,43 değer kazandı. Böylece bir doların değeri 108,10 yen olarak gerçekleşti. Yen’deki değeri artışı, son iki ayın en yüksek seviyesi olarak değerlendirildi.

Yen, Euro karşısında ise yüzde 0,73 değer kazanarak, bir euro 120,43 yen ile satış buldu.

Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) analistleri Fritz Louw ve Lee Hardman, Süleymani’nin öldürülmesinin ABD ile İran arasında gerilimin tırmanması endişesine yol açtığını, bunun da Yen’i desteklediğini belirtti.

Fransız banka Société Générale analisti Kit Juckes, jeopolitik gerilimlerin tırmanmasının en büyük kazananının “Yen” olduğunu ifade etti.

Euro ise dolar karşısında değer kaybetmeye devam etti. Önceki gün de gerileme yaşanmıştı.

BORSALAR DEĞER KAYBETTİ, PETROL YÜKSELDİ

Irak’taki gerilim nedeniyle dünyadaki temel borsalar da gerilerken, petrol fiyatları yükseldi. Saat 11.00’de Paris Borsası yüzde 0,52, Frankfurt Borsası yüzde 1,50, Londra’da FTSE-100, yüzde 0,42 ve Milan Borsası yüzde 1,04 geriledi. Asya borsalarında da düşüş yaşandı. Petrol, Amerikan brüt referansı WTI için yüzde +3,55, Avrupa brüt referansı Brent için yüzde +3,48 şeklinde yükseldi.