Irak’ın Mart ayında petrol gelirleri yarıya düştü

Covid-19 pandemisi ile birlikte brüt petrol kurlarının düşmesi sonucunda Irak, Mart ayında yarı oranında gelir kaybı yaşadı.

Petrol Bakanlığı, Mart ayında, 2,99 milyar dolar tutarında 105 milyon varil petrol ihraç ettiklerini açıkladı.

Petrol ihracatçısı ülkeler (OPEP) arasında ikinci sırada olan Irak, Şubat ayında 98 milyon varil petrol ihracatı gerçekleştirmiş ancak bundan elde ettiği gelir 5,5 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

Dünyanın petrol bakımından en zengin ülkelerinden biri olan Irak, günlük olarak 3,5 milyon varil petrol ihraç ediyor. Ancak Irak’ın başka dezavantaşları da var: 1980’den bu yana yaşanan savaşlar, Amerikan yaptırımları, şiddet olayları, petrol varilinin sistematik olarak piyasa fiyatından 4 dolar daha düşük fiyatla satışının gerçekleşmesi.

Küresel pazarlarda petrol fiyatlarının düşmesi ile birlikte Irak daha fazla etkilendi. Petrol fiyatları, Pazartesi günü son 18 yılın en düşük seviyesine ulaşmıştı.

Petrol ihracatçısı ülkeler açısından bu zorlu zamanlarda Bağdat’ın temel rakibi olan Suudi Arabistan’la, özellikle Hindistan ve Çin pazarları için ortaklaşması bekleniyor. Suudi yönetimi, Rusya ile yaşanan fiyat savaşları kapsamında piyasaları petrole boğmaya hazır olduğunu açıkladı.