HRW: Yunanistan Ukraynalı mültecileri, diğerlerini sınırdışı etmek için kullanıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Atina’nın “gerçek mülteci” olarak tanımladığı Ukraynalı mültecileri, diğer ülkelerden gelen mültecileri sınırdışı etmek için kullandığı tepkisinde bulundu.

HRW’nin 29 sayfalık raporuna göre Yunanistan ile Türkiye arasındaki Meriç bölgesinde 23 Afgan ilticacı, mallarına, telefon ve paralarına el konulduktan sonra Yunan topraklarından sınırdışı edildi. Bu sınırdışıların Eylül 2021 ile Şubat 2022 arasında gerçekleştiği belirtildi.

Raporda tanıklığına başvurulan 28 yaşındaki eski bir Afgan asker, aralık ayında zorla Türkiye’ye sınırdışı edildiğini söyledi.

Mülteciler kendilerini Türkiye’ye geri götüren gemilerin sahiplerinin Arapça veya Güney Asya dillerini konuştuğunu aktardı.

Mültecileri taşıyan gemiyi kullanan Pakistanlı bir kişi, “Bu işi üç aydır yapıyoruz. Daha sonra bize kağıtlarımızı (oturum izni) alabileceğiz” dedi.

HRW'deki mülteci hukuku programı direktörü Bill Frelick, "Sınırdaki yasadışı sınırdışılardan Yunan hükümetinin sorumlu olduğu inkar edilemez ve bu yasadışı eylemleri gerçekleştirmek için aracıların kullanılması, onu herhangi bir sorumluluktan kurtarmaz" dedi.

HRW, “Yunanistan, 'gerçek mülteci' Ukraynalıları karşılarken, Afganlara ve savaştan ve şiddetten kaçan diğerlerini karşı acımasız bir şekilde sınırdışı ediyor” diye tepki gösterdi.

HRW, Avrupa Komisyonu’nu acilen soruşturma açmaya ve Yunan hükümetini toplu sınırdışıları yasaklayan Avrupa Birliği yasalarını ihlal etmekten sorumlu tutmaya çağırdı.

Yunanistan Göçmen Bakanı Notis Mitaraçi, 1 Mart günü yaptığı açıklamada Ukraynalıları “Avrupalı” oldukları gerekçesiyle “gerçek mülteci” olarak tanımlamış, bu durum insan hakları örgütlerinin tepkisine neden olmuştu.