HPG’den Kerkük’te yaşanan olaylara ilişkin açıklama

HPG Maxmur-Kerkük Komutanlığı, Kerkük’te yaşanan gelişmelere ilişkin bilgilendirme açıklamasında bulundu.

HPG-Maxmur-Kerkük Komutanlığı’nın Kerkük’teki gelişmelere ve kendi pozisyonlarına ilişkin yaptığı açıklamanın tam metni şöyle:

16 Ekim gece saatlerinden itibaren Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçleri Kerkük merkezi ve çevresine dönük bir işgal saldırısı başlatmıştır. Gerçekleşen bu saldırılara karşı gerilla gücümüz halkımızı savunmak için pozisyon almıştır. Peşmergelerin Kerkük’ü bırakması ile güçlerimizle Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçleri arasında yer yer çatışmalar yaşanmıştır. 17 Ekim’i sabahına kadar devam süreç şu şekildedir. 

Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçlerinin harekete geçmesi ile birlikte peşmerge güçleri sabah saatlerinden itibaren önce Kerkük çevresindeki sonra da şehir içerisindeki tüm mevzilerini bırakmıştır. Normalde üzerinde tehdit olan bir kenti korumak için ortak bir koordinasyonun kurulması gerekiyordu. Ancak peşmerge güçleri bu konuda bizimle hiçbir şey paylaşmadılar. Peşmerge güçleri bizden habersiz bir şekilde geri çekilince, güçlerimiz Kerkük halklarını korumak için şehir merkezine inmiştir. Kerkük halkı HPG ve YJA STAR güçlerini şehir merkezinde görünce sloganlarla ve büyük bir moralle güçlerimizi karşıladılar. Bunun üzerine güçlerimiz, direnmek isteyen halklarımızla ve kenti terk etmek istemeyen eski ve yeni peşmergelerle, peşmergelerin bıraktığı mevzilerde kenti korumak için mevzilenmeye başlamıştır. Güçlerimiz DAİŞ’e karşı halkımızı savunmak için alanda bulunduğundan dolayı şehir merkezinde ve yakın savunma hattında hazırlığımız yoktu. Peşmergeler, şehir merkezini ve şehrin yakın savunma hattını bırakınca kentin savunma hattı kırılmıştır.  

Peşmergelerin geri çekilmesi ile hat kırılınca direnmek isteyen halkımızla birlikte yeni bir savunma hattı oluşturulmuştur. Olası bir savaş durumunda tutumumuz hiç bir güçten yana taraf olmadığımızı, gerilla güçlerimizin üstlerini ve halkımızın üzerine saldırı olmadıkça hiç bir güçle çatışmayacağımızı kamuoyuna daha öncesinde deklare etmiştik. Öğlen saatlerine doğru son peşmerge grupları da şehri terk edince, panik oluştu. Halk büyük bir oranda şehri terk etti. Gerilla güçlerimiz Kerkük’ü terk etmek istemeyen peşmergeler ve halktan gönüllü bir kesim mevzilerde yalnız kaldı. Son grup Peşmergelerin geri çekilmesiyle birlikte Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçleri tank, top, havan gibi ağır silahlarla Feyylak ve Arefe semtlerinde saldırı başlattı. Feyylak köprüsünde mevzilenen güçlerimiz de bu saldırıların hedefi oldu. Güçlerimiz bu saldırıya karşılık sert cevap verdi ve şiddetli çatışmalar yaşandı. Feyylak’ta çatışmalar devam ederken Hewler yolu üzerinden şehre ve Rehimava mahallesine girmeye çalışan Haşdi Şabi güçleri ile  ikinci bir temas ve kısa süreli çatışmalar yaşanmıştır.

Gün boyu şiddetli çatışmalar devam etmiştir. Şehrin bir çok yerinde çatışmalar devam ederken kentte kalan az sayıdaki halk da kenti terk edince güçlerimiz yalnız kalmıştır. Durumun bu şekilde olduğunu görünce gücümüzün bir kısmını güvenlikli bir alana kaydırdık. Yani bugün sabah saatlerine kalan gücümüz son ana kadar Kerkük’te kaldı. Bu sabah saatlerinden itibaren gücümüzün geri kalan kısmı oluşturduğu savunma hattında güvenlikli alanlara çekilmiştir.