Fransa’da yüksek gerilimli 1 Mayıs!

Fransa’da sosyal gerilimin tırmandığı bir sırada sendikalar, siyasi partiler, Sarı Yelekliler, çevreciler, anarşistler ve toplumun geniş bir kesimini temsil eden örgütler sokaklara çıkıyor. Yoğun polisiye tedbirler var. Gözaltılar başladı.

Aylardır süren Sarı Yeleklilerin eylemlerini takiben 1 Mayıs’a yüksek sosyal gerilim altında girildi.

HÜKÜMET BASKIYLA YANIT VERDİ

Hükümet yine yasakçı tedbirlerle 1 Mayıs eylemlerine yanıt verdi. Bir çok kentte belirli bölgelerde eylemlerin yapılması yasaklandı. Lyon, Caen, Haute-Garonne bölgelerinde belirli saatler ve yerlerde yasaklamalar devreye konuldu.

1 Mayıs nedeniyle, hükümet başta “Black Blocs” olmak üzere anarşist grupların sokaklara çıkacağı gerekçesiyle, polisiye tedbirleri güçlendirdi. Sadece Paris’te 7.400 polis ve jandarma harekete geçirildi. Paris’te sabah saatlerinde bir çok kişinin gözaltına alındığı belirtiliyor. Yetkililer 2 bin dolayında “radikal aktivistin” eylemciler arasında girebileceğini iddia ediyor.

İSYANIN KÜRESEL BAŞKENTİ ÇAĞRISI

Geçen yıl 1 Mayıs yürüyüşü sırasında Black Blocs aktivistleri Paris’te bir McDonald’s’ı Molotof kokteylleri ile yakmıştı.

Sendikalar ve siyasi partilerin yanısıra Sarı Yelekliler de bu 1 Mayıs’ta yeniden sokaklara çıkacak. Sarı Yelekliler 27 Nisan Cumartesi günü 24’üncü kez ulusal çapta sokaklara çıkmıştı. Sarı Yeleklilerin 1 Mayıs’ta alanlara çıkacak olanlarının en radikalleri olduğu iddia ediliyor. Daha önce anarşist gruplar da 1 Mayıs’ta Paris’i “isyanın küresel başkentine dönüştürme” çağrılarında bulunmuştu.

HER YERDE EYLEM VAR

Yetkililer ayrıca Paris’te yürüyüş güzergahındaki çok sayıda işyerini kapılarını kapatmaya zorladı. Paris’te ayrıca gün boyunca 30 dolayında metro istasyonu kapalı kalacak.

Ülke genelinde sendikalar yüzlerce merkezde eylem organize etti. CGT, Force ouvrière (FO), FSU, Solidaires, lise öğrencileri sendikası UNL ve üniversite öğrencileri sendikası UNEF, ülkenin her yerinde eylem yapmak için ortak çağrıda bulundu.

İçişleri Bakanlığı, Fransa genelinde 115 bin eylemcinin sokaklara çıkmasını öngörüyor. Bakanlığın tahminlerine göre Paris’te 25 bin ila 35 bin dolayında kişi eylemlere katılacak. Gerçek rakamın çok daha yüksek olacağı tahmin ediliyor. Sosyal taleplerin yanısıra polis şiddeti de 1 Mayıs’ın temel gündemleri arasında yer alıyor. Sarı Yeleklilerin eylemleri sırasında binlerce kişi yaralanırken, onlarca kişi elini veya gözünü kaybetti.