Finlandiya'da emniyet müdürleri yargılanıyor

Finlandiya'da emniyet müdürlerinin yargılandığı dava görüldü.

Aralarında eski Emniyet Genel Müdürü Mikko Paatero, Helsinki Emniyet Müdürü Lasse Aapio, Kriminal Şube Müdürü Robin Lardot, eski Helsinki Emniyet Müdürü Jukka Riikonen, eski Narkotik Şube Müdürü Jari Aarnio'nun da bulunduğu üst düzeydeki polis şefleri aleyhinde açılan davanın ana duruşması görüldü.

Dava, 2013 yılında dönemin İçişleri Bakanı Paivi Rasanen'in talebi üzerine başlatılan ve 5 yıl süren soruşturma sonucu açılmıştı ve Finlandiya tarihinde polislerin yargılandığı en büyük dava olma özelliğini taşıyor.

MUHBİRLERİN KİMLİK BİLGİLERİNİ SİLDİLER

Savcı Harri Tiesmaa, polis şeflerini haber kaynakları olarak adlandırılan muhbirlerin kimlik bilgilerini kayda geçirmemek ve kayıtlı olanların da kayıtlarını silmekle suçluyor.

Polis şefleri, duruşmada birbirlerini suçlayarak, kendilerinin sorumluluğunu reddettiler.

Görevi ihmal suçundan yargılananlar arasında eski Narkotik Şube Müdürü Jari Aarnio da bulunuyor.

VOLKAN ÜNSAL'IN ÖLDÜRÜLMESİ

Aarnio, eski bir sabıkalı olan Volkan Ünsal'ın öldürüleceğini bildiği halde cinayeti engellemek için girişimde bulunmamakla da suçlanıyor.

Stockholm Arlanda Havalimanı'nda 2002 yılında 44 milyon kronluk bir soygun yapılmıştı.

25 yaşındaki Volkan Ünsal, polise soygunu gerçekleştirenler hakkında bilgi verdi ama, soruşturmalar takipsizlikle sonuçlandı.

Ünsal, 2003 yılının Ekim ayında Helsinki'de kaldığı bir dairede öldürüldü. Öldürme emrini verdiği iddia edilen Leo Carmona'ya da aynı ceza verildi.

Geçtiğmiz yılın Haziran ayında soygunun zaman aşımına uğramasından sonra Carmona, soygunu planladığını ve gerçekleştirdiğini medyaya açıkladı. Soygunda ele geçirdikleri paranın bir kısmını çaldığı için Ünsal'ın öldürüldüğünü söyledi.

Ünsal'ı ödürmekten yaşam boyu hapis cezasına çarptırılan Janna Raninen de, anılarını yazdığı kitapta Ünsal'ın öldürüleceğinden dönemin Narkotik Şube Başkanı Jari Aarnio'nun haberinin olduğunu açıkladı.

Rainen, Ünsal'ı öldürme görevinin Aarnio'nun arkadaşı olan United Brotherhood adlı kriminal örgütün lideri Kijo Vilhunen tarafından verildiğini söyledi.

Bu açıklamaların ardından Aarnio tutuklandı ama Üst Mahkemeye itiraz ettiği ve cezası kesinleşmediği için birkaç ay cezaevinde yattıktan sonra serbest bırakıldı.