FARC lideri sivillerden özür diledi

Birçok FARC gerillasının yeniden silahlandığı Kolombiya’da siyaset sahnesindeki eski gerilla liderlerinden Rodrigo Londoño, 52 yıllık iç savaşta alıkonulan siviller ve ailelerinden özür diledi.

2016 yılında Kolombiya devleti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasındaki barış anlaşması sonrasında silah bırakan Rodrigo Londoño, şu anda aynı isimdeki siyasi partinin başında bulunuyor. Alternatif Devrimci Ortak Güç (FARC) adıyla siyasette yer alan partinin başındaki eski gerilla lideri Londoño, özel bir mahkemedeki konuşmasında halktan özür diledi.

‘ETİK VE SİYASİ SORUMLULUĞU ÜSTLENİYORUZ’

Barış anlaşması kapsamında iç savaş dönemindeki suçların görüldüğü özel mahkemede konuşan Rodrigo Londoño, iç savaşta alıkonulan binlerce kişiden özür dilediklerini duyurdu. FARC gerillaları tarafından sivillerin alıkonulması ve bazılarının gerilla sahalarında yaşamını yitirmesinin ‘üzüntü verici’ olduğunu vurgulayan Londoño, “Sivillerin kaçırılması gibi üzüntü verici olaylar yaşandı. Bizler, bu eylemlerin kurbanı olan bireylerden özür diliyoruz” diye konuştu.

Rodrigo Londoño, yaşananlardan dolayı etik ve siyasi sorumluluğu üstlendiklerinin altını çizdi.

Kolombiya ordusu ve paramiliter güçleri ile FARC gerillaları arasında 1964-2016 arasında süren savaşta 220 bin ila 260 bin arasında kişi hayatını kaybetmiş, on binlerce kişi de kaybolmuştu. İç savaş sırasında FARC tarafından alıkonulan rehinelerden 500 kadarının gerilla alanlarında yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor.

BARIŞ UMUTLARI AZALIYOR; YENİDEN KANLI BİR DÖNEM BAŞLAYABİLİR

2016’da dönemin Devlet Başkanı Juan Manuel Carlos ve FARC arasında Küba’daki müzakereler sonrasında kabul edilen barış anlaşması, şimdiki Devlet Başkan İvan Duque tarafından uygulanmıyor. Geçtiğimiz ay 2 binin üzerinde FARC gerillasının yeniden silahlı mücadeleyi başlattığı duyurulmuştu. Barış anlaşmasının imzalandığı dönemde 7 bini aşkın gerilla Birleşmiş Milletler (BM) gözetimindeki toplanma alanlarında bir araya gelmişti.

Anlaşmanın ardından Alternatif Devrimci Ortak Güç (FARC) adıyla siyasi parti kurulmuş ve çok sayıda gerilla bu siyasal yaşama geçmişti. Ancak birçok eski gerilla komutanının yeniden silahlı mücadeleyi tercih etmesi ve hükümetin tutumu nedeniyle kanlı bir iç savaşın daha başlamasından endişe ediliyor.

2016 yılına kadar ülkenin en büyük ikinci gerilla gücü olan Ulusal Kurtuluş Ordusu’nun (ELN) 2 bin 500 civarında üyesinin olduğu tahmin ediliyor. ELN ile 2017’de başlayan müzakereler de durmuş durumda.