Endonezya’da 2 bine yakın ölü, binlerce kayıp

Endonezya’da 28 Eylül’de meydana gelen deprem ve tsunami ardından yıkıntılar arasında 2 bine yakın cenaze bulundu. Halen binlerce kişi kayıp.

Silawesi adasında meydana gelen deprem ve tsunamide bilanço geçen her saat artıyor. Yerel yetkililer, adanın batı kıyısında yer alan 350 bin nüfuslu Palu kenti ve çevresinde bulunan cenazelerin sayısının 1.948’e yükseldiğini açıkladı.

Bu bilançon daha da ağırlaşması bekleniyor. Zira yıkıntılar altında halan 5 bin dolayında kişinin bulunduğu tahmin ediliyor. Kayıpları canlı bulma umudu tükenmiş durumda. Çalışmalar mevcut durumda cenazeleri çıkarma ve sayım yapmak üzerine yoğunlaşıyor.

Felaketleri Yönetim Ajansı, arama çalışmalarının 11 Ekim’e kadar devam edeceğini belirtirken, bu tarihten sonra kayıpların ölü olarak değerlendirileceğini kaydetti.

HARİTADAN SİLİNEN İKİ MAHALLE İÇİN KARAR VERİLECEK

Hükümet, deprem ve tsunaminin adeta haritadan sildiği Petobo ve Balaroa mahalleleri, olduğu gibi bırakmayı öngörüyor. Hayatta kalanlar, burada toplu bir anıt mı yapılacağı yoksa yeşil bir alana mı dönüştürüleceğine kendileri karar verecekler.

İnsani örgütlere göre, felaket ardından 200 bin kişinin acil yardıma ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Gıda ve temiz su sorunu yaşanırken, her şeylerini kaybeden çok sayıda felaketzedenin hayatta kalabilmek için yardıma ihtiyacı olduğu kaydediliyor.

İnsani yardım da daha geniş ölçekte dağıtılmaya başlandı. Endonezya ordusu da lojistik engelleri yavaş yavaş aşmaya baladı. Ancak yıkıntıların boyutları nedeniyle ücra alanlara, ilk yardımlar ancak helikopterler yoluyla ulaştırılabiliyor.