Edirne Valiliği'nden mahkemeye 'Demirtaş' talimatı!

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın mahkemede hazır edilmesini isteyen mahkemeye, Edirne Valiliği 'ret’ cevabı verdi.

Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutulan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yargılandığı bir davanın 4’üncü duruşması, Ankara 35. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Demirtaş’ın duruşmada hazır edilmesini isteyen mahkemeye, Edirne Valiliği 'ret' cevabı verdi.

Demirtaş, mahkemeye gönderdiği 15 sayfalık dilekçesinde, duruşmaya bizzat katılmak istediğini belirterek, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) duruşmaya katılmayacağını kaydetti. Edirne Valiliği’nin Ankara 35. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderdiği yazı da duruşmada okundu. Valilik, Demirtaş’ın “Geniş bir çevreye sahip olduğu için duruşmaya getirilmesinin güvenlik riski oluşturacağı” iddiasıyla duruşmada hazır edilmeyeceğini bildirdi.

'VALİLİK TALİMAT YAZMIŞ!'

Avukat Kenan Maçoğlu, Demirtaş’ın duruşmada hazır edilmesi gerektiğini, mahkemenin daha önce verdiği “hazır edilme” kararından dönmemesi gerektiğini belirtti. “Edirne Valiliği mahkemenize talimat yazmıştır” diyen Maçoğlu’nun sözünü kesen Mahkeme Başkanı, “Talimat söz konusu değil, Avukat bey” dedi.

Demirtaş’ın başka bir dosyadan bir yıl önce tutuklandığını hatırlatan Maçoğlu, “Bir yıl önce Demirtaş’ı gözaltına alıp tutuklayan ve aynı gün helikopterle cezaevine götüren devlet, Ankara’nın göbeğinde bir duruşmanın güvenliğini sağlamıyorsa bu devletin ayıbıdır. Demirtaş, Meclis’te grubu bulunan bir partinin eş genel başkanı ve milletvekilidir. Konuşmaları ve attığı twit kürsü dokunulmazlığı kapsamında değerlendirilmelidir" diye konuştu.

'SAVUNMA YAPMAMIŞ SAYILIR'

Mahkeme verdiği ara kararında Demirtaş’ın elinin kelepçelenmek istendiği için duruşmaya katılmamasını “bahane” olarak değerlendirirken, Demirtaş’ın bir sonraki duruşmaya SEGBİS yoluyla katılmadığı takdirde savunma yapmamış sayılacağının kendisine tebliğ edilmesine karar verdi.

Duruşma, 23 Mart’a ertelendi.

Demirtaş'ın yargılanmasına konu olan, "sokağa çıkma yasakları" sırasında Twitter hesabından paylaştığı şu söz: "Halk karşısında bütün ordular çaresizdir."