Davos zirvesi protestolarla başladı

Dünya zenginlerini ve siyasetçilerini buluşturan 50. Dünya Ekonomik Forumu (WEF), çevrecilerin düzenlediği eylemlerin gölgesinde başladı.

İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Davos zirvesi olarak da bilinen Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) 50'ncisi başladı. 24 Ocak’a kadar devam edecek olan zirvede, 90 ülkeden aralarında siyasetçi, iş insanı, sivil toplum kuruluşu temsilcisi, bilim insanlarının da olduğu 2800’den fazla katılımcı yer alıyor.

İngiltere Başbakanı Boris Jonhson ve Fransa Başbakanı Emnuel Macron’ın katılmadığı zirveye, bu yıl aralarında ABD Başkanı Donald Trump,, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Guiseppe Conte'nin olduğu çok sayıda ülkeden başkan ve başbakanlık düzeyinde katılım var.

“Sağlığın geleceği, Gezegenimizi nasıl kurtarabiliriz? Jeopolitiğin ötesinde, Herkesin iyiliği için teknoloji, İşin geleceği, Adil Ekonomi, Daha iyi iş” gibi 7 temel ana konunun ele alınacağı zirvede, siyasetçiler kapalı kapılar ardında görüşmeler de gerçekleştirecek

İklim değişikliği ve buna dönük çevrecilerin gerçekleştirdiği eylemlerin damgasının vurduğu zirveye, Trump’ın katılması en çok eleştiri alan konular arasında.

SOMMARUGA: İNSANLIK VE DOĞA İÇİN FELAKET

Zirvenin açılış konuşmasını yapan İsviçre Konfederasyon Başkanı Simonette Sommaruga, ekonominin doğanın üstüne koyulmaması gerektiğini belirterek konuşmasına başladı. “Bizler 50. WEF’i açılışını yaparken dünya yanıyor” diyen Sommaruga, Avusturalya’da yaşanan yangını hatırlattı. Sommaruga, “Yaşananlar, insanlık ve doğa için bir felakettir” dedi.

TRUMP ÇEVRECİLERİ HEDEFİNE ALDI

Zirvede konuşan ABD Başbakanı Donald Trump ise bir taraftan ABD’nin ekonomisi ile övünürken, diğer tarafından çevrecileri hedefine aldı. Trump, klima aktivisti Greta Thunberg’in de olduğu salonda, çevrecilerin iklim değişikliğine dönük tepkilerini “kötülük peygamberleri” diyerek eleştirdi.

THUNBERG: BENİM KUŞAĞIM MÜCADELE ETMEDEN VAZGEÇMEZ

Zirvede konuşan İklim aktivisiti Greta Thunberg ise iklim değişikliği WEF’in konuları arasında olsa da pratikte hiçbir şeyin yapılmadığını söyledi. Trump’tan bir kaç dakika sonra kürsüye çıkan Thunberg, yöneticileri fosil enerjilere yatırım yapmaktan vazgeçmeleri çağrısında bulundu. Thunberg, “Evimiz halen yanıyor” dedi. Trump ve diğer yöneticileri uyaran 17 yaşındaki genç aktivist, “(eğer bir şey yapmazsanız) Çocuklarınıza neden hiçbir şey yapmadan vazgeçtiğinizi anlatacağız. Benim kuşağım mücadele etmeden vazgeçmez” dedi.

PROTESTOLARIN GÖLGESİNDE BAŞLADI

Klima aktivisti Greta Thunberg’in de katılımıyla iklim değişikliği WEF’de ele alınacak konular arasında olsa da, çevrecilerin zirveye karşı eylemleri devam ediyor. Pazar günü WEF’e karşı İsviçre’nin Landquart kentinden Davos’a 3 günlük yürüyüş başlatan çevrecilerin yürüyüşü devam ediyor. Öte yandan, 24 Ocak’a kadar İsviçre’nin birçok kentinde WEF’e karşı eylemler gerçekleştirilecek.

DAVOS ASKERİ KIŞLAYA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Günler öncesinden hazırlıkları başlayan Dünya Ekonomik Forumu (WEF) için Davos kasabası adeta askeri kışlaya dönüştürüldü. Davos’un giriş ve çıkışları askeri denetim altında tutulurken, kasabada 5 binin üzerinde askeri personel görevlendirilmiş durumda.