AKP Kürdistan'da dernek maskesiyle çete kuruyor!

AKP Kürdistan'da 'sivil çeteler' örgütlemeye başladı. Osmanlı Ocakları ve Van Vatanseverler Derneği bu kapsamda Erdoğan'a bağlılık yemini ederek faaliyete geçti.

HDP'li Botan, bu grupların Kürtlere ve AKP'li olmayan herkese karşı kullanılacağını söyleyerek, "Tüm insanlarımız bu tür oyunlar karşısında uyanık olmalıdır" uyarısında bulundu.

Kürt illerinde Kürtçeyi yasaklayan, sokak tabelalarına ‘Türkoğlu’, ‘Vatan’, ‘Bayrak’ isimleri koyan AKP, şimdi de kurduğu paramiliter yapılarla sonuç almaya çalışıyor. Van merkezde ‘Van Vatanseverler Derneği’ ve Erciş’te 'Osmanlı Ocakları' kuruldu. Bu derneklerde toplanan onlarca gence tabut ve bayrak üzerinden Erdoğan'a bağlılık yeminleri ettirildi. Bu tür çalışmalar Siirt’te Araplar, Van’da ise Azeri ve Karadenizli insanlar üzerinden yürütülmeye çalışılıyor.

Ancak yıllardır Kürtlerle birlikte sorunsuz yaşayan söz konusu toplulukların bu tür yapılara ilgi göstermedikleri de ortaya çıktı. Azeri, Laz, Arap topluluklardan ilgi görmeyen söz konusu dernek ve oluşumlar şimdi Kürt illerinde yaşayan batılı üniversite gençlerini, kamu kurumlarında çalışan personeli, asker, polis çocuklarını toplayarak böyle bir oluşuma gitmeye çalışıyor.

BOTAN: SARAY'IN ORDUSU YETİŞTİRİLİYOR!

Konuyu değerlendiren HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, “Ülkede yeni oluşan bu rejimin sahipleri var, rejimin yeni sahiplerinin mantalitesi, bakış açısına bakmak lazım” dedi. Toplumu kutuplaştırma, ayrıştırma, düşmanlaştırmak isteyen AKP paradigmasının toplumun farklı kesimlerini karşıt pozisyonlara getirmek istediğine dikkat çeken Botan, şunları söyledi:

"Dolayısıyla dindar ve kindar nesil yetiştiriliyor. AKP’li olmayan ve ‘Reis'in yanında olmayan herkes düşman olarak görülüyor. Tabut ve bayrak üzerine yemin edilmesinin psikolojisi bunu ifade eder ve bu çok tehlikelidir. Bu insanlar şartlandırılıyor. Özellikle bölgedeki mevcut durumu da göz önünde bulundurursak devlet yeni yedek güçler yetiştiriyor. Sivil kılıflı gibi görünen bu insanlar Saray'ın ordusudur. Bu da Saray’ın sivil paramiliter, özel harp tarafından yetiştirilen ordusudur. Bunlar, resmi kolluk güçleri dışında topluma AKP'nin zihin dünyasını yayma ve tamamen teslim alma çabalarıdır. Toplumun tüm yaşam alanlarında bunları konumlandırıyorlar. Bunlar sıradan olaylar değil; beraberinde çok büyük tehlikeler yaratılıyor.”

'AKP'Lİ OLMAYAN HERKESE KARŞI KULLANACAKLAR'

Söz konusu dernek ve oluşumların Kürtlere, kadınlara, solculara karşı AKP’li olmayan geniş bir yelpazeye karşı örgütlendiğini belirten Botan, "Siirt'te Araplar, Van’da Azeriler, Terekemeler üzerinde oynayarak bir düşmanlaştırma politikası yürütülüyor. Etnik ve dinsel hassasiyetler kullanılıyor. Bu, toplumun yararına değil. Kültürel, mezhepsel, cinsel aidiyetleri ayrıştıran ve ötekileştiren ve bunun üzerinden böyle örgütlenmelere gitmesi devletin kendi varlığını ortadan kaldırmaya yöneliktir. Tüm insanlarımız bu tür oyunlar karşısında uyanık olmalıdır. Tarihte bunun birçok örneği var. Hâlâ geçmişte yaşanan o oyunların acısını çekiyoruz. AKP’nin ve FETÖ’nün kadroları '80 öncesi kaotik dönemin aktörleridir. Bu dernekler halka hizmet amacıyla kurulmuyor, gençleri kullanmak istiyorlar."

'BU KİRLİLİĞE ALET OLUNMAMALI; İZİN VERİLMEMELİ'

Konuyla ilgili herkesi dikkatli ve sağduyulu olmaya çağıran HDP Miletvekili Lezgin Botan, şöyle konuştu:

"Gençleri kullanmasınlar, zaten polisiniz, ordunuz var. Bu tür örgütlenmeler daha sonra mafyalaşan kirli yapılara dönüşüyor. Buna izin verilmemeli. Vatansever gençler diye dernek kuruluyor, diğerleri vatansever değil mi? Bu dil çok sıkıntılıdır. Vatanı sevmek sadece 'Reis’i takip etmek midir? Vatan kimsenin babasının çiftliği değil. 80 milyon bir ülkeyiz ve hepimizin kendine göre inancı, kültürü, düşüncesi var. Bunu böyle değerlendirmek lazım. Bu yapılar kirli işlerde kullanılacak. Cihadist gruplara destek amacıyla Suriye’ye gönderilen binlerce genç var. Bütün bunların bileşkesinden Sadat ve Osmanlı ocakları çıkıyor… Amaç savaşçı devşirmek. Birçok gencin Van’da ve Diyarbakır’da belli yurtlarda tutulduğunu ve kirli operasyonlarda kullanıldığını biliyoruz. Devletin resmi güçleri var. Bunların dışında herhangi bir yapı yasa dışıdır ve kabul etmiyoruz. Bu gençlerin demokratik siyasete karşı kullanılmaları vahim sonuçlara yol açabilir. Gayrimeşru yapılara sivil zırh giydirilerek yeni amaçlar peşinde koşanlar başarılı olamayacaklardır. Herkes bu konuda duyarlı olmalı. Her şey demokratik siyaset zemininde yürütülmelidir. Halkımızda AKP’ye oy veren, gönül veren insanlarımız da bu kirli oyunu görmeli ve bu oyuna alet olmamalıdır.”