Afrika’da 20 milyon iş birimi pandemi tehdidi altında

Afrika, her ne kadar şimdilik Covid-19 pandemisinden Çin, Avrupa’nın güneyi ve ABD’den daha az etkilense de, pandeminin etkisiyle ağır ekonomik sonuçlarla karşı karşıya kalıyor.

Afrika Birliği tarafından yapılan bir araştırmaya göre, yeni tip koronavirüs pandemisi, 20 milyon iş birimi kaybı veya yüksek borçlanma gibi felaket sonuçlara yol açabilir.

Mevcut durum devam ederse Afrika kıtasında resmi ve gayrı resmi sektörlerde 20 milyona yakın iş birimi yok olacak. Araştırma, ekonomileri geniş bir şekilde turizm veya petrol üretimine bağlı ülkelerin yüksek risk altında olduğuna dikkat çekiyor.

35 sayfalık araştırmada iki senaryo öne sürülüyor. Gerçekçi olarak nitelendirilen senaryolardan biri, pandeminin Temmuz ayına kadar süreceğini ve Afrika’nın çok etkilenmeyeceğini öngörüyor. Karamsar olan senaryo ise pandeminin Ağustos’a kadar süreceğini ve kıtanın daha fazla etkileneceği tahmininde bulunuyor.

Her iki halde de Afrika’nın ekonomik büyümesi negatif olacak. Birinde yüzde 0.8, diğerinde yüzde 1.1 oranında küçülme öngörülüyor. Pandeminin Afrika kıtasını vurmasından önce, Afrika Kalkınma Bankası 2020 için yüzde 3.4’lük büyüme öngörüyordu.

Pazartesi itibariyle Afrika’nın 51 ülkesinde 9 bin 198 vaka tespit edilirken, 414 ölüm kayda geçti.